*Nettavisen* Nyheter.

Orban: Europa må forsvare grensene sine

Viktor Orbán besøkte torsdag Brussel for å diskutere migrasjonskrisen med blant andre EU-president Donald Tusk. Foto: Eric Vidal (Reuters)

EU-presidenten vil fordele 100.000 asylsøkere mellom de europeiske landene. Grensekontroll kommer først, svarer Ungarn.

– Ungarere er fulle av frykt, europeere er fulle av frykt, for de ser at de europeiske lederne ikke er i stand til å kontrollere situasjonen, sier Viktor Orbán på besøk i Brussel.

Ungarns statsminister er i EU-hovedstaden for å forsvare landets håndtering av migrasjonskrisen.

Bare i august tok 50.000 migranter og flyktninger seg til Ungarn via ruter gjennom Balkan. Orban har svart med et piggtrådgjerde mot Serbia. Samtidig forbereder han nye, strengere lover for å stoppe inntoget.

– Ikke kritiser Ungarn for å gjøre det som trengs, sier han til pressen.

– Jeg spør de europeiske lederne hvordan vi skal kontrollere en 175 kilometer lang grense uten fysiske sperrer. Ingen har foreløpig svart tilfredsstillende.

Splittet

EU-landene er splittet i synet på hvordan migrasjonskrisen skal løses. Tyskland mottar svært mange av asylsøkerne og vil ha en fordeling EU-landene imellom. Noe Ungarn og andre land i øst motsetter seg.

– Å ta imot flere flyktninger er en viktig solidaritetsgest. Rettferdig fordeling av minst 100.000 mellom EU-landene er det vi trenger i dag, mener EU-president Donald Tusk.

Å snakke om fordeling uten å sørge for effektiv grensekontroll først, er som å sende ut en invitasjon, hevder Orban.

– Grensekontroll kommer først, uten det er det ingen vits å diskutere andre ting.

– Vi forsvarer ikke bare Ungarns grense, vi forsvarer Schengens grense, som betyr at vi forsvarer Europa, er budskapet statsministeren gjentar i Brussel.

Solidaritet

Tusk viser til at de østlige medlemslandene selv har nytt godt av solidaritet fra EU. Han advarer mot de tiltakende skillene mellom øst og vest i Unionen og sier han «kan forstå» dem som ikke er tilhengere av Orbans løsninger.

– Det er utilgivelig om vi lar Europa splittes, understreker EU-presidenten og maner til samarbeid.

Men mens EU-ledere snakker om behovet for europeiske løsninger, snakker Orban om nasjonale anliggender.

– Dette er ikke et europeisk problem. Det er et tysk problem. Ingen ønsker å bli i Ungarn, i Slovakia, i Polen, i Estland, alle vil til Tyskland. Vår jobb er bare å registrere dem, sier han om alle som har ankommet Budapest de siste ukene.

De fleste av dem ønsker å dra videre. Torsdag oppsto det fullt kaos da ungarsk politi krevde at hundrevis av flyktninger skulle gå av et tog ved grensa til Østerrike.

Galskap

Orban har tidligere kalt ønsket om kvotefordeling «tilnærmet galskap». Han mener innbyggerne i Europa er på kant med sine regjeringer når det gjelder migrasjonskrisen, og han har flere ganger kommet med kontroversielle uttalelser om innvandring.

I en kommentar i Frankfurter Allgemeine skriver han at flommen av migranter og flyktninger inn i Europa truer med å undergrave kontinentets kristne røtter.

– Vi må ikke glemme at de som kommer inn, har vokst opp med en svært ulik religion og representerer en grunnleggende ulik kultur, skriver han.

– For en kristen bør det ikke bety noe hvilken rase, religion eller nasjonalitet personen som trenger hjelp, har, er svaret han får fra Tusk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag