*Nettavisen* Nyheter.

Orkanen Matthew: Evakuering i gang i Florida og South Carolina

Beth Johnson hadde fått med seg beskjeden om en mulig evakueringsordre og fylte tirsdag opp drivstofftanken på bilen sin på en bensinstasjon i Mt. Pleasant i delstaten South Carolina. Foto: Mic Smith (AP Photo)

- Har du muligheten til å dra nå, så gjør det, sier Floridas guvernør.

05.10.16 20:40

OSLO (NTB, Nettavisen): De sørøstlige delstatene i USA forbereder seg på at orkanen Matthew - den første på ti år - treffer kysten torsdag kveld.

Orkan-varselet er utvidet til å gjelde det mest av Floridas østkyst, melder USA Today onsdag.

Evakueringen er i gang i Florida og South Carolina.

Obama: - Vi forbereder oss på det verste

- Dette er noe som må tas på alvor. Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste, sa USAs president Barack Obama på en pressekonferanse onsdag. Han manet alle som bor i de berørte områdene til å følge nøye med på meldingene fra lokale myndigheter.

- Hvis det ikke er gitt ordre om evakuering, så gjør deg likevel klar, rådet presidenten.

BER FOLK EVAKUERE: Floridas guvernør Rick Scott meldte onsdag kveld norsk tid at evakueringen har startet.

På en pressekonferanse tidligere på dagen uttrykte Floridas guvernør Rick Scott bekymring for at folk ikke vil ta orkanvarselet på alvor. Han oppfordret innstendig alle som bor på øyer og langs kysten om å evakuere nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Matthew er akkurat nå en kategori 3 storm og befinner seg over Bahamas. Den er ventet å nå kysten av Florida torsdag. Foto: NOAA (AP)

- Har du muligheten til å dra, så gjør det nå, sa Scott ifølge avisa Sun Sentinel.

Se videoanimasjon fra Met Office for hvor orkanen er ventet å treffe USA og løpende meldinger fra National Hurricane Center nederset i saken.

Fører til flykanselleringer

NBC Miami melder om en rekke kanselleringer og forsinkelser til Miami International Airport. Også togtrafikken og cruiseskipstrafikken berøres av orkanvarselet.

Matthew, som nå er en kategori 3 orkan med vindkast oppe i 185 kilometer i timen, hamret onsdag løs på Bahamas og er ventet å treffe Floridas kyst torsdag kveld lokal tid.

På sin vei over Karibia har uværet forårsaket store ødeleggelser på Haiti.

Det er så langt meldt om 17 døde, melder Reuters.

Fakta

Orkanen Matthew

Amerikanere handler inn nødvendig proviant og sørger for å ha nok vann, og flere tusen forbereder seg på å forlate hjemmene sine langs kysten.

Klikk på bildet for å forstørre.

1 million evakueres

Guvernøren i South Carolina, Nikki Haley, sier hun kommer til å utstede evakueringsordre onsdag, slik at 1 million mennesker som bor langs kysten kan komme seg bort, skriver The Guardian.

Florida-guvernør Rick Scott har rådet befolkningen til å hamstre minst tre dagers forbruk av mat, vann og medisiner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yorick Bain har det travelt med drillen og fester forskalingsplater over vinduene på en butikk i Nassau Bahamas tirsdag. Foto: Tim Aylen (AP Photo)

Butikkene går tom

I Sør-Florida var køene i matbutikkene lengre enn vanlig tirsdag og noen basisvarer ble utsolgt. Jernvarekjeden Hope Depot i byen Davie, nord for Miami, var tom for propangass og batterier, og i Charleston i South Carolina var flere bensinstasjoner tomme for drivstoff.

– De skremmer oss veldig. På TV går stormalarmen med få minutters mellomrom, sier Simone Corrado, som er i matbutikken Publix i Davie for å kjøpe vann.

Havnen stenger

Havnen Port Canaveral, som ligger utenfor byen Orlando, har utstedt evakueringsordre med frist onsdag formiddag. Det gjelder alle cruiseskip, fiskebåter, fritidsbåter og frakteskip, skriver Orlando Sentinel. Disney World melder at de kommer til å holde åpnet som vanlig, men at personalet følger værsituasjonen tett.

Det hvite hus melder at nødhjelp er sendt til delstatene som ventet å bli rammet av orkanen.

Matthew er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden Wilma og Katrina i 2005.

- Frykter en forverring

Orkanen har så langt kostet 17 mennesker livet og skapt store oversvømmelser i Haiti og på Cuba.

Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp forteller om store ødeleggelser på Haiti.

- Byer og landsbyer i de vestlige delene av landet er delvis ødelagt, delvis under vann. I Port-au-Prince meldes det om flere ødelagte veier. Her frykter vi en forverring ettersom vannet stiger, sier Helland ifølge en pressemelding.

Helland forteller at titalls tusen mennesker på Haiti fortsatt lever i leirer som ble etablert etter jordskjelvet for over seks år siden. Disse er hardt rammet av orkanen.

VIDEO: Se videoanimasjon fra britiske Met Office. Orkanen Matthew vil passere Bahamas onsdag og torsdag før den beveger seg østover mot kysten av Florida.

TWITTER: Følg de løpende meldingene om orkanen fra National Hurricane Center under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag