Gå til sidens hovedinnhold

Orkanen Michael har truffet land i Florida

Orkanen Michal har truffet land i det nordvestre Florida med voldsom styrke, opplyser det nasjonale amerikanske orkansenteret.

Orkanen feide inn over det såkalte Panhandle-området i Florida, nordvest for småbyen Mexico Beach, ved 14-tiden lokal tid onsdag.

Ifølge Brad Kieserman i Røde Kors ble orkanen svært intens på veldig kort tid, slik at folk ikke fikk summet seg. Muligens har så mange som 320.000 mennesker langs kysten av Florida latt være å evakuere, noe som betyr at de må bli der de er under uværet, ifølge Røde Kors.

- Magen vrenger seg

National Hurricane Center opplyser at Michael hadde en gjennomsnittlig vindstyrke på 69,4 meter i sekundet da den nådde land, noe som betyr at den etter alt å dømme vil rive med seg strømmaster og trær og føre til store materielle ødelegger på hus og andre eiendommer.

Orkanen er oppgradert til en livsfarlig kategori 4-orkan, hvilket er nest høyeste nivå, og delstatsmyndighetene har advart om at Michael trolig er den verste orkanen som har rammet Florida på 100 år. Størrelsen på uværet innebærer også at den vil beholde styrken etter hvert som den fortsetter innover land i retning Alabama og Georgia.

- Kategori 4 eller kategori fem, det spiller ingen rolle. Dette er en forferdelig storm, og magen vrenger seg ved tanken på at de som blir rammet av denne styggdommen. Disse menneskene vil trenge all hjelp de neste dagene. Jeg bare håper tap av liv kan minimeres, skriver meteorolog for TV-kanalen WHEC i New York, Jeremy Kapell på Twitter.

På forhånd har det også blitt varslet om kraftig stormflo, og i Apalachicola i Florida førte orkanen til at vannstanden steg 2,5 meter høyere enn normalt.

Tre barn reddet

South Carolina har redningsmannskap allerede måttet redde tre barn som lekte i sjøen da orkanen nærmet seg onsdag. En 15-åring og to 9-åringer var i ferd med å bli dratt ut på havet av bølgene da redningsfolk fikk tak i dem og brakt dem i sikkerhet.

Journalister som dekker uværet, jobber i mørket ettersom strømmen har gått. The News Herald i Panama City i Florida skriver på Twitter at forholdene begynner å bli skikkelig ille, og at bygningene rister som følge av uværet.

Ansatte i nyhetskanalen WJHG/WECP har meldt at de har måttet søke ly i korridoren midt i bygningen fordi vinden er så kraftig.

I South Carolina sier myndighetene at de er mer redde for at uværet vil bringe med seg tornadoer enn flom. Ifølge meteorologer er det fare for tornadoer både i Florida Panhandle, sørøst i Georgia og den sørlige delen av South Carolina når uværet beveger seg innover land torsdag.

- Kan ikke sammenlignes med noe annet

Flere hundre tusen mennesker er evakuert fra området.

Det meteorologiske instituttet i delstaten kaller orkanen livstruende og gikk tirsdag ut med en dramatisk appell om at folk må evakuere fra de mest utsatte områdene.

– Orkanen Michael kan ikke sammenlignes med noe av det vi har opplevd tidligere. Ikke risiker livet, forlat området NÅ hvis du er blitt bedt om det, het det i kunngjøringen.

Mange har likevel trosset advarslene og blitt hjemme.

Tidligere på dagen erklærte Florida-guvernør Rick Scott at det var for sent å forlate området ettersom uværet allerede var farlig, og han oppfordret alle som har valgt å bli værende, til å holde seg innendørs.

«Nå er det for sent å evakuere. Hvis du velger å være i evakueringssonen, må du SØKE DEKNING UMIDDELBART», skriver Scott på sin Twitter-konto i 04-tiden onsdag morgen lokal tid.

Kommentarer til denne saken