*Nettavisen* Nyheter.

Orkanen nærmer seg Florida

Orkanen Frances dundret fredag gjennom Bahamas hvor den drepte en person. Nå er den på vei mot Florida. Mer enn én million mennesker har rømt.

04.09.04 10:51

Frances rev ned strøm- og telefonlinjer og sørget for flom på veiene da den rammet Bahamas’ hovedstad Nassau fredag. Minst én person omkom i orkanen.

Selv om orkanen har avtatt noe i styrke og vindstyrken nå ligger på omkring 170 kilometer i timen, kan den komme til å forårsake store ødeleggelser i USA i løpet av helgen.

Florida-guvernør Jeb Bush har erklært unntakstilstand i delstaten og advarte fredag om at orkanen er svært uforutsigbar. I et brev til sin bror, president George W. Bush, ber han på forhånd om føderal assistanse i forbindelse med ødeleggelsene Frances er ventet å forårsake.

1 million rømt
Over 2,5 millioner mennesker er blitt bedt om å forlate hjemmene sine, og minst halvparten av dem har gjort det.

Den sørøstlige delen av Florida fikk allerede fredag den første følingen med hvordan stormen vil arte seg da Frances så vidt nådde land, opplyser det nasjonale orkansenteret i USA.

Stormens kjerne rammer trolig delstaten lørdag amerikansk tid, men allerede før den tid vil store nedbørsmengder og vinder i orkan styrke feie inn over området, ifølge meteorologene. Stormen er dessuten så stor og beveger seg så sakte at den trolig ikke vil ha krysset delstaten før søndag.

16 omkom
Evakueringen som har funnet sted i forbindelse med uværet, er den største i Floridas historie, og den pågikk parallelt med annet hektisk arbeid for å beskytte liv og eiendom.

For bare tre uker siden omkom minst 16 mennesker, da orkanen Charley raste inn over Florida.

Amerikanske meteorologer mener Frances kan gi mellom 250 og 500 millimeter nedbør, fordi den har sugd til seg enormt mye fuktighet på sin langsomme ferd over Karibia.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.