Gå til sidens hovedinnhold

Orkanherjede Haiti har stort behov for nødhjelp

Hundretusenvis av mennesker i Haiti trenger nå hjelp etter orkanens Matthews herjinger. Nye kolerautbrudd truer.

Orkanen førte til store skader og oversvømmelser, og selv om man fortsatt ikke har den fulle oversikten, regner hjelpeorganisasjonen Oxfam med at rundt 900 mennesker omkom under selve uværet. Myndighetene har foreløpig bekreftet over 500 døde.

Frykt for kolera

Nå som uværet har rast forbi, er det sykdom som utgjør den største faren. Den fryktede sykdommen kolera har allerede krevd 13 menneskeliv.

Sykdommen fører til alvorlig diaré og kan medføre død i løpet av timer om den ikke behandles. Antakelig har de døde blitt smittet etter at vann fra oversvømmelsene har blandet seg med avløpsvann.

Kolera blomstret opp i Haiti etter å ha blitt innført av FN-soldater etter jordskjelvet i 2010. Siden har over 10.000 omkommet av sykdommen, og hjelpeorganisasjoner frykter nå en ny epidemi i kjølvannet av orkanen.

Halv million barn

– Oversvømmelser, mye stillestående vann og lik gir perfekt grobunn for vannbårne sykdommer, som kolera. Og for hver dag som går øker risikoen for nye utbrudd, sier UNICEFs Marc Vincent.

UNICEF mener at en halv million barn trenger nødhjelp umiddelbart.

Dessuten trenger Haiti massiv hjelp til oppbygging etter uværet. New York Times, som siterer FN-kilder, skriver at rundt 66.000 bygninger er ødelagt, mens 20.000 bygninger er skadd – bare i Grand Anse-regionen.

For Haiti, som fortsatt ikke har kommet på fote etter det store jordskjelvet som traff Port-au-Prince i 2010, og der nærmere 225.000 mennesker omkom, betyr dette en kjempeutfordring.

Landesorg

Myndighetene i Haiti har erklært tre dagers landesorg for å minnes ofrene for orkanen.

– Sørgedagene er erklært for å samle landet i smerten til foreldre og venner av de døde, heter det i en uttalelse fra presidentens kontor.

Virksomheter holder stengt i sørgeperioden som starter søndag. (©NTB)

Kommentarer til denne saken