Osama ville kvitte seg med «Al-Qaida»

Foto: Rahimullah Yousafzai (Ap)

Sjekk Osama bin Ladens nye navneforslag.

24.06.11 21:31

Den avdøde terrorlederen Osama bin Laden (54) skal i et brev ha uttrykt bekymring for at navnet «Al-Qaida» ikke lenger utløste de rette assosiasjonene.

Det opprinnelige navnet på terrorbevegelsen som bin Laden grunnla, var «Al-Qaida al-Jihad», hvilket betyr «Basen for hellig krig» på arabisk.

Manglet et religiøst element
Terrorlederen skrev at det var problematisk at navnet hadde blitt kortet ned til Al-Qaida fordi det manglet et religiøst element, som understrekte at de kjempet en hellig krig mot USA og Vesten.

- Ved å fjerne ordet jihad (hellig krig red.anm.) gjorde det mulig for Vesten å villede og hevde at de ikke er krig med islam, skrev Osama bin Laden i brevet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Brevet, som er udatert, ble konfiskert av amerikanske spesialstyrker som aksjonerte mot Osama bin Ladens skjulested i den pakistanske byen Abbottabad 1. mai.

Flere nye navneforslag
Bin Laden ramset opp flere nye navneforslag i brevene sine. Han forslo blant annet Taifat al-Tawhed Wal-Jihad, som betyr Monoteisme (læren om den eneste Gud) og jihad-gruppen.

Jama'at I'Adat al-Khilafat al-Rashida, som betyr Gjenreising av kalifatgruppen, ble også nevnt som et forslag på nytt navn for terrorbevegelsen. Et kalifat var det klassiske idealet for styreformen i den islamske staten.

I et annet brev uttrykte bin Laden bekymring for varemerket «Al-Qaida». Brevet var adressert til den daværende nestlederen, Ayman al-Zawahiri, som nylig ble utnevnt til bin Ladens etterfølger.

Hadde et imageproblem
Offentlige kilder i USA opplyser til nyhetsbyrået AP at bin Laden skrev at Al-Qaida hadde et problem med imaget sitt som følge av angrep mot andre muslimer, spesielt i Irak.

I andre brev skal bin Laden også ha uttrykt stor frustrasjon over at mange av hans tidligere Al-Qaida-kamerater, som han kjempet med i Afghanistan, hadde enten blitt fanget eller drept, og dermed blitt erstattet av ukjente folk.

- Bin Laden uttrykte bekymring for at Al-Qaida ikke var i stand til å erstatte høytstående terrorister som hadde blitt drept, og at Al-Qaida hadde mislyktes med å portrettere USA som en nasjon som var i krig med islam, sa USAs president Barack Obama da han kommenterte innholdet i en rekke Osama-brev tidligere denne uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag