RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Osama ville kvitte seg med «Al-Qaida»

Foto: Rahimullah Yousafzai (Ap)
Sist oppdatert:
Sjekk Osama bin Ladens nye navneforslag.

Den avdøde terrorlederen Osama bin Laden (54) skal i et brev ha uttrykt bekymring for at navnet «Al-Qaida» ikke lenger utløste de rette assosiasjonene.

Det opprinnelige navnet på terrorbevegelsen som bin Laden grunnla, var «Al-Qaida al-Jihad», hvilket betyr «Basen for hellig krig» på arabisk.

Manglet et religiøst element
Terrorlederen skrev at det var problematisk at navnet hadde blitt kortet ned til Al-Qaida fordi det manglet et religiøst element, som understrekte at de kjempet en hellig krig mot USA og Vesten.

- Ved å fjerne ordet jihad (hellig krig red.anm.) gjorde det mulig for Vesten å villede og hevde at de ikke er krig med islam, skrev Osama bin Laden i brevet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Brevet, som er udatert, ble konfiskert av amerikanske spesialstyrker som aksjonerte mot Osama bin Ladens skjulested i den pakistanske byen Abbottabad 1. mai.

Flere nye navneforslag
Bin Laden ramset opp flere nye navneforslag i brevene sine. Han forslo blant annet Taifat al-Tawhed Wal-Jihad, som betyr Monoteisme (læren om den eneste Gud) og jihad-gruppen.

Jama'at I'Adat al-Khilafat al-Rashida, som betyr Gjenreising av kalifatgruppen, ble også nevnt som et forslag på nytt navn for terrorbevegelsen. Et kalifat var det klassiske idealet for styreformen i den islamske staten.

I et annet brev uttrykte bin Laden bekymring for varemerket «Al-Qaida». Brevet var adressert til den daværende nestlederen, Ayman al-Zawahiri, som nylig ble utnevnt til bin Ladens etterfølger.

Hadde et imageproblem
Offentlige kilder i USA opplyser til nyhetsbyrået AP at bin Laden skrev at Al-Qaida hadde et problem med imaget sitt som følge av angrep mot andre muslimer, spesielt i Irak.

I andre brev skal bin Laden også ha uttrykt stor frustrasjon over at mange av hans tidligere Al-Qaida-kamerater, som han kjempet med i Afghanistan, hadde enten blitt fanget eller drept, og dermed blitt erstattet av ukjente folk.

- Bin Laden uttrykte bekymring for at Al-Qaida ikke var i stand til å erstatte høytstående terrorister som hadde blitt drept, og at Al-Qaida hadde mislyktes med å portrettere USA som en nasjon som var i krig med islam, sa USAs president Barack Obama da han kommenterte innholdet i en rekke Osama-brev tidligere denne uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere