Osamas livvakt tiltalt

Guantanamo-fange risikerer dødsstraff.

31.03.08 19:53

Amerikanske påtalemyndigheter har satt al-Qaida-terroristen Ahmed Khalfan Ghailani under tiltale for bombingen av USAs ambassade i Tanzania i 1998.

Ifølge Pentagon var Ghailani også personlig livvakt for Osama bin Laden.

Mannen er tiltalt for krigsforbrytelser, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ghailani dødsstraff dersom han blir funnet skyldig av den militære domstolen.

(Artikkelen fortsetter under)

Voldsomt angrep
11 personer ble drept og flere hundre skadd i det voldsomme bombeangrepet i Dar es Salaam 7. august 1998. Bombeangrepet skjedde parallellt med et angrep mot USAs ambassade i Nairobi i Kenya, der 213 ble drept.

Ghailani, som opprinnelig er fra Tanzania, ble pågrepet i Pakistan i 2004 og har siden blitt holdt fanget på Guantanamo-basen på Cuba.

Pågripelsen ble karakterisert som den viktigste i krigen mot terror nest etter arrestasjonen av Khalid Sheikh Mohammed, den selverklærte «mesterhjernen» bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

(Artikkelen fortsetter under)

Instruktør og livvakt
I en pressemelding fra Pentagon heter det at Ahmed Khalfan Ghailani blant annet er tiltalt for drap, angrep på diplomater, angrep på sivilister og ødeleggelse av sivile mål.

Videre er han tiltalt for å ha bistått terrorister. Blant annet skal han ifølge amerikanske myndigheter ha jobbet som dokumentforfalsker for al-Qaida. Ghailani skal også ha vært instruktør i en av al-Qaidas treningsleire.

I tiltalen heter det at afrikaneren skaffet til veie bombeelementer, samt at han spanet på ambassaden sammen med selvmordsbomberen som utførte selve angrepet.

(Artikkelen fortsetter under)

Flyktet til Pakistan
Dagen før terroristangrepet reiste Ghailani til Karachi i Pakistan. Han ble pågrepet i 2004 etter en skuddveksling med pakistansk politi.

Før pågripelsen var han oppført på FBIs liste over etterlyste terrorister, og det var utlovet en belønning på fem millioner dollar til den eller de som kunne fremskaffe opplysninger som førte til pågripelse av al-Qaida-toppen.

Militær domstol
Ghailani blir fremstilt for en militær domstol med 12 jurymedlemmer. For at han skal kunne dømmes til døden, må juryen være enstemmig i skyldspørsmålet.

Han er den femtende Guatanamo-fangen som er blitt tiltalt, og den sjuende som risikerer dødsstraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag