*Nettavisen* Nyheter.

Østerrike gjeninnfører grensekontroll

En politikvinne sjekker en kvinne og henens datter ved den tysk-østerriske grensen ved Piding. Foto: Guenter Schiffmann (Afp)

Østerrike sender 2.200 soldater til landets grense mot Ungarn og innfører strengere grensekontroll.

14.09.15 13:18

– Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, opplyste landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner mandag formiddag.

Samtidig mandag formiddag kom det meldinger om tusenvis av flyktninger og migranter som krysset grensen fra Ungarn til Østerrike uten å bli stanset. Grensen mellom de to landene var da fortsatt åpen.

Nabolandet Tyskland gjeninnførte søndag grensekontroll. På det tidspunktet var det ennå helt i det blå om hvorvidt Østerrike kom til å gjøre det samme. Men Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz uttalte sent søndag kveld at landet står i fare for å bli «fullstendig oversvømmet innen få dager» av flyktninger og migranter.

Tyskland venter at det i år vil komme 1 million flyktninger og migranter til landet. Det er 200.000 flere enn tidligere antatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flyktningene i Salzburg i Østerrike får hvile i en parkeringsgarasje ved jernbanestasjonen etter at all togtrafikk mellom Østerrike og Tyskland ble stoppet. Foto: Wildbild (Afp)– Vi må være klar over at hvis vi lar grensen stå åpen, vil det strømme på 10.000 mennesker hver dag. Vår geografiske plassering tilsier at vi er det siste attraktive landet i rekken før folk når fram til Tyskland, sa Kurz.

Statsminister Werner Faymann har tidligere avvist å skjerpe grensekontrollen. Senest søndag kveld sa han at det bare ville bli innført sjekk på grensen, men ingen systematisk kontroll.

Slovakia innfører grensekontroll

Slovakia gjør som Tyskland og Østerrike og innfører grensekontroll for å håndtere situasjonen med flyktninger og migranter.

Den midlertidige grensekontrollen forsterkes med 220 politifolk og gjelder grensene mot Ungarn, Østerrike og Tsjekkia, opplyser landets innenriksdepartement.

Les også: Norge vurderer å skjerpe grensekontrollen

Klikk på bildet for å forstørre.

Flyktninger og migranter venter på å gå om bord på et regionaltog på togstasjonen i München. Tyskland har søndag midlertidig gjeninnført grensekontroll på grensen til Østerrike på grunn av den store tilstrømmingen av flyktninger til landet. Foto: Michaela Rehle (Reuters)


- Sverige må vurdere grensekontroll

Sverige bør gjøre som Tyskland og vurdere skjerpet grensekontrollen, mener partileder Anna Kinberg Batra i Moderaterna.

– Jeg har forståelse for at vi har en akutt situasjon i Europa akkurat nå, og jeg synes at vi bør vurdere lignende avgjørelser for Sveriges del også. Regjeringen bør ta høyde for det, sier opposisjonslederen til Ekot.

Hundrevis av flyktninger på finske tog

De siste dagene har det vært grupper på opptil 100 flyktninger og migranter på tog som har kommet fra Sverige til Finland, opplyser det finske togselskapet VR.

– Grupper på hundre passasjerer har blitt observert de siste dagene, sier kommunikasjonssjef Mika Heijari i VR.

Togene hun viser til, passerer grenseovergangen mellom Haparanda i Sverige og Torneå i Finland. Observasjonene er gjort på den nærmeste finske grensestasjonen Kemi, på tog som skal videre sørover i landet.

Heijari opplyser at antallet har stadig økt de siste dagene. Flyktningene og migrantene har hatt billettene i orden før ombordstigning, eller de har kjøpt billetter om bord av konduktørene, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et barn bæres av en kvinnelig flyktning i jernbanesporet ved den østerriske-serbiske grensen. Foto: Armend Nimani (Afp)


Norge eneste Schengen-land som tidligere har innført akutt grensekontroll

Norge er det eneste Schengen-landet som tidligere har brukt en såkalt uforutsett hendelse til å øyeblikkelig innføre grensekontroll.

Det skjedde da det ble slått terroralarm av norske sikkerhetsmyndigheter 24. juli 2014, ble det opplyst under en orientering i Brussel mandag.

Det medførte blant annet at også nordiske borgere måtte ha med pass eller internasjonalt identitetskort ved innreise til Norge. Politiet opplyste at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort, mens EU-borgere som skal ut og reise må ha med pass eller godkjent identitetskort.

Schengen-land har flere ganger tidligere innført kontroll ved grensene under planlagte begivenheter, som under toppmøter og store sportsbegivenheter.

Mandag ble det klart at flere Schengen-medlemmer innførte kontroll av papirer ved grensene som følge av flyktningstrømmen

– Flyktningkrisen vil endre Europa

Glem ideen om nasjonalstaten. Flyktningkrisen vil gjøre Europa til et kosmopolitisk innvandringssamfunn, mener forsker.

– I framtida vil vårt mentale bilde av Europa være av medlemsstater i en politisk, overnasjonal union, sier professor i statsvitenskap og leder for ARENA Senter for europaforskning Erik Oddvar Eriksen til NTB.

– Vi vil få et mer kosmopolitisk samfunn med mer åpenhet og toleranse. Forskningen viser at dette allerede er i ferd med å skje. Vi vil bli innvandringssamfunn, slår han fast.

Den massive tilstrømmingen av flyktninger vil endre det politiske landskapet i EU på måter som forskerne ennå ikke har oversikt over. Mandag innførte Tyskland grensekontroll for første gang siden Schengen-avtalen om fri flyt over europeiske grenser ble innført i 1990.

Også Østerrike innførte mandag strengere grensekontroll.

Men Eriksen tror ikke at de store flyktningstrømmene vil bidra til å undergrave Schengen-avtalen.

– Men man vet jo aldri. Det er ingen fasit her, sier Eriksen og påpeker at så langt er den eneste forskjellen at passkontrollen er gjeninnført.

– Grensa blir bare stengt for dem som ikke har papirene i orden, sier han.

Les også: EU kan ikke ha fri ferdsel uten ytre grensekontroll

Godkjenner militæraksjon mot smuglerbåter

EU åpner for å bruke militærmakt til å stanse menneskesmuglere i Middelhavet. Dermed er fase 2 i unionens kamp mot smuglere igangsatt.

I mai i år godkjente EU å innhente informasjon og etterretningsopplysninger for å kartlegge menneskesmuglere som frakter flyktninger fra Libya til Europa. Dette var første fase av EUs kamp mot smuglerne og trådte i kraft i juli.

Mandag godkjente EU fase to. Godkjenningen innebærer at EU kan bruke militærmakt til å stanse og ødelegge båter som man mistenker at smuglere bruker for å frakte flyktninger til Europa, opplyser EU-kilder til AFP.

I forbindelse med at Unionens forsvars- og utenriksministre i mai godkjente å etablere en marineoperasjon mot menneskesmuglere i Middelhavet, innledet EU samtidig prosessen med å innhente mandat fra FNs sikkerhetsråd. Sikkerhetsrådet har ennå ikke svart på EUs forespørsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.