Østerrike strammer inn asylreglene for afghanere

Afghanere utgjør en stor del av flyktningene og migrantene som ankommer Østerrike.

Afghanere utgjør en stor del av flyktningene og migrantene som ankommer Østerrike. Foto: Leonhard Foeger (Reuters)

Regjeringen i Østerrike vil fremme et lovforslag som gjør det vanskeligere for afghanere å få innvilget asyl og familiegjenforening.

Ifølge lovforslaget må afghanske asylanter vente i minst tre år før de kan hente familiemedlemmer til Østerrike, og familiemedlemmer vil bare få opphold dersom de vil bli forsørget, har helseforsikring og bolig.

– Dette er en politisk beslutning. Det å gjøre familiegjenforening vanskeligere vil først og fremst ramme afghanere, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner.

– Det er viktig for oss å etablere klare regler her, og å gjøre Østerrike mindre attraktivt, sier hun.

FN kritisk

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sterkt kritisk til det nye lovforslaget og mener at det vil øke flyktningenes lidelser og hindre god integrasjon.

– Dersom det blir verre å migrere på lovlig vis, vil folk benytte menneskesmuglere og ta større risker for å gjenoppta kontakten med familien og leve sammen med dem i trygghet, sier Christoph Pinter, som leder UNHCRs avdeling i Østerrike.

– Reis hjem

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière gikk i forrige uke ut med en oppfordring til unge afghanere om å bli hjemme og delta i gjenoppbyggingen av landet.

– Afghanistan er på andreplass på listen over opprinnelsesland for asylsøkere, både i måneden vi er inne i og i året sett under ett. Det er uakseptabelt. Vi er enige med den afghanske regjeringen om at vi ikke vil ha de slik, sa De Maizière. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.