*Nettavisen* Nyheter.

Østerrikes president døde

Østerrikes president Thomas Klestil døde tirsdag kveld. Han ble 71 år gammel.

07.07.04 07:42

Etter flere år med alvorlige helseproblemer døde Østerrikes president Thomas Klestil bare to dager før han skulle gå av med pensjon. Han ble 71 år gammel.

- Jeg beklager å måtte meddele dere at president Thomas Klestil døde 6. juli klokken 23.33, sa presidentens lege Christoph Zielinski, og fastslo at Klestil døde av svikt i hans indre organer.

Den avtroppende presidenten døde med den nærmeste familien ved sin side. Han ble sist mandag i hui og hast innlagt på sykehus i Wien med akutte lungeproblemer etter å ha blitt gjenopplivet etter hjertestans.

Respektert
Konservative Klestil hadde bare to dager igjen av sin andre seksårsperiode som president da han døde, og sosialdemokraten Heinz Fischer overtar nå presidentembetet i landet.

Thomas Klestil ble respektert av østerrikere flest for at han klarte å gjenopprette tilliten til landet internasjonalt etter avsløringene om at landets tidligere president, Kurt Waldheim, arbeidet for den tyske hæren under andre verdenskrig. Waldheim, som også var generalsekretær i FN fra 1972 til 1982, tjenestegjorde som etterretningsoffiser på Balkan for Adolf Hitlers Wehrmacht under krigen.

Klestil, som ble valgt til president i 1992 og gjenvalgt seks år senere, får mye av æren for at Østerrike klarte å normalisere forholdet til resten av verden etter at Waldheim hadde blitt frosset ut i kulden av vestlige ledere og nektet innreise til USA.

Kritisk til Haider
Men karrierediplomaten Thomas Klestil fikk også de konservative kreftene i det hovedsakelig katolske landet til å reagere da han innledet et forhold til den langt yngre rådgiveren Margot Löffler. Forholdet førte til at hans kone etter 37 års ekteskap gikk fra ham i 1994, og Klestil giftet seg med Löffler i 1998.

Den avdøde presidenten kritiserte kansler Wolfgang Schüssels beslutning om å inngå et regjeringssamarbeid med det høyrepopulistiske Frihetspartiets leder Jörg Haider i 2000. Haiders deltakelse i regjeringen førte til at Østerrike ble gjenstand for internasjonale sanksjoner i åtte måneder.

- Frihetspartiet er ikke et nazistisk parti. Men uheldigvis bruker de høyeste tjenestemennene i dette partiet et språk som diskvalifiserer dem fra ethvert politisk embete, sa Klestil etter seremonien hvor koalisjonsregjeringen med Haider ble tatt i ed i februar for vel fire år siden.

USA og FN
Thomas Klestil tilbrakte 18 av sine 35 år som østerriksk diplomat i USA, og han var i tjeneste som landets ambassadør både til FN og USA. Han trakk seg tilbake som diplomat i 1992, og representerte det konservative Folkepartiet da han ble valgt til president samme år.

Den avdøde presidenten har lidd av lungeproblemer siden han i 1996 pådro seg en atypisk lungebetennelse og ble liggende lenket til sykesengen i flere uker. Legene hans sa allerede tidligere tirsdag at han trolig ikke ville overleve den siste sykehusinnleggelsen på grunn av omfattende organsvikt.

© NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.