Protestbevegelsen «de gule vestene» gjennomførte lørdag demonstrasjoner en rekke steder i Frankrike.

Ifølge innenriksdepartementet ble 1.723 mennesker pågrepet i den siste runden med demonstrasjoner. Av disse er 1.220 plassert i varetekt.

Det samlede antallet demonstranter er omtrent det samme som 1. desember. Demonstrasjonene begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for lavinntektsgrupper. Samtidig krever demonstrantene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjeller.

Lørdag ble det meldt om 135 skadde. Blant de var 17 politibetjenter.

Det franske opprørspolitiet benyttet seg av vannkanoner, tåregass og gummikuler for å hindre at demonstrantene samlet seg rundt presidentpalasset.

Ved Champs-Élysées, som forrige helg var arenaen for de verste opptøyene i den franske hovedstaden på flere tiår, ble det meldt om flere sammenstøt mellom demonstranter og politifolk. TV-bilder fra stedet viste at flere demonstranter kastet stein mot politiet, som svarte med tåregass.

Det har også kommet inn flere rapporter og bilder av påtente biler.

Les mer: Frankrikes regjering åpner for gjeninnføring av formuesskatt

Pansrede kjøretøy

Mer enn 8.000 politifolk ble kalt ut til den franske hovedstaden for å holde orden under lørdagens protester.

Turistattraksjoner som Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d'Orsay er stengt og godt beskyttet av pansrede kjøretøy og politifolk utstyrt med skjold, og mange butikker og restauranter lukket dørene selv om det er midt i shoppingsesongen før julen.

Før demonstrasjonene begynte gjennomførte politiet kontroller av folk som ankom byen med tog eller tok seg til de mest urolige områdene ved Champs-Élysées og Place de la Bastille. Minst 284 mennesker ble pågrepet, flere av dem for å ha hatt med seg masker, hammere, spretterter og steiner som kunne blitt brukt til å angripe politiet.

Les mer: Rundt 400 pågrepet under «gule vester»-protester i Belgia

Frykter ultravoldelige

På landsbasis ble det satt inn 89.000 politifolk for å holde orden under helgens demonstrasjoner. De fleste av kampene i fransk toppfotball denne helgen er utsatt, og det samme gjelder opera- og teaterforestillinger.

Innenriksminister Christophe Castaner sa fredag at han ventet færre demonstrasjoner enn forrige gang, men la samtidig til at flere av dem som kommer er farlige.

– Blant demonstrantene er det ultravoldelige individer. De siste tre ukene har produsert et monster som har rømt fra skaperne sine, sa Castaner.

Radikale og moderate

I kjølvannet av protestene de siste helgene har president Emmanuel Macrons regjering bestemt seg for å droppe den forhatte avgiftsøkningen på drivstoff, som utløste den første runden med demonstrasjoner.

Statsminister Édouard Philippe holdt fredag et møte med folk som betegnet seg selv som «moderate» representanter fra «de gule vestene». De oppfordret folk til å droppe helgens protester.

De mer radikale holder imidlertid stand, og i sosiale medier florerte det oppfordringer om å angripe politifolk og storme presidentpalasset som har skapt bekymringer for myndighetene. Mange av de mer radikale krever at Macron går av før de gir seg.

I tillegg til Frankrike har protestene spredd seg til nabolandet Belgia og også helt til Nederland.

Les mer: Titusener marsjerte for klimaet

Les mer: Slalåmrennet i Val d'Isère avlyst

Rundt 100 pågrepet under «gule vester»-protester i Belgia