Gå til sidens hovedinnhold

Over 1 million mål skog har brent ned i Hellas

Over 1 million mål med skog og jordbruksland har blitt tatt av skogbrann i løpet av de to siste ukene i Hellas.

EUs organ for overvåking av skogbranner (Effis) sier det er den verste runden med skogbranner siden 2007.

Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis har beskrevet de 586 brannene som har herjet i flere regioner i landet, som en «naturkatastrofe av eksepsjonelt omfang».

Torsdag sa han at brannene er den største økologiske krisen i landet på flere tiår, og han pekte på én årsak: Klimaendringene.

– Klimakrisen er her, og den forteller oss at alt må endres, sa Mitsotakis og viste til at det også har vært eksepsjonelt store branner i Tyrkia, Italia og Algerie i år.

Boliger har fått tapt

Ifølge statsministeren har 150 hjem gått tapt i Atens nærområder den siste uken. Opptellingen av nedbrente hus på øya Evvia nord for Aten pågår fortsatt. Halvparten av det nedbrente arealet er på Evvia, men også andre områder av landet er hardt rammet, deriblant Peloponnes sørvest for Aten.

En kilde i brannvesenet opplyser til AFP at brannene stadig blusser opp både på Evvia og Peloponnes. På Evvia kjemper over 850 brannfolk mot flammene, flere av dem hentet inn fra Ukraina, Romania og Serbia.

Greske myndigheter har vært raskt ute med å beordre evakueringer. Så langt har tre mennesker mistet livet i brannene.

Ny brann

Torsdag morgen brøt det ut en ny brann i Aspropyrgos, 20 kilometer nordvest for Aten, noe som skaper ny bekymring.

Brannene de siste to ukene er drevet fram av en ekstraordinær hetebølge i begynnelsen av august. Ifølge AFPs beregninger basert på Effis-tall ble 930.000 mål svidd av mellom 29. juli og 11. august.

Gjennomsnittet for den samme perioden i årene fra 2008 til 2020 var 23.000 mål.

(©NTB)