Over 100 folkevalgte trekker seg

Over 100 medlemmer av den iranske nasjonalforsamlingen leverte søndag morgen inn sine avskjedssøknader.

01.02.04 09:22

De trekker seg i protest mot at det religiøse og svært konservative Vokterrådet i landet utestenger et stort antall kandidater fra det iranske valget som etter planen skal holdes 20. februar.

- De ønsker å dekke over diktaturets stygge kropp med demokratiets vakre kjole, sa Mohsen Mirdamadi, et av de reformvennlige medlemmene av nasjonalforsamlingen.

Nektes gjenvalg
Blant kandidatene som utestenges, er over 80 nåværende representanter i nasjonalforsamlingen som nektes å stille til gjenvalg.

Presidenten i nasjonalforsamlingen, Mehdi Karroubi, sa han hadde mottatt 109 avskjedssøknader. Han oppfordret også Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, om å gripe inn i striden mellom de folkevalgte og Vokterrådet.

Rådet er Irans mektigste politiske organ, og har mulighet til å overstyre beslutninger som fattes av regjeringen eller av de folkevalgte. Medlemmene i Vokterrådet er ikke demokratisk valgt, og de har som oppgave å sørge for at alle politiske vedtak i Iran er i tråd med islam.

- Fastlåst
Lørdag måtte den iranske presidenten Mohammad Khatami innrømme at han har mislykkes i å få rådet til å snu i den stadig bitrere valgstriden.

- Vi er kommet til en fastlåst situasjon med Vokterrådet, sa Khatami under en kransenedleggelse i forbindelse med 25 årsjubileet for den iranske revolusjonen.

Han la til at hans regjering bare vil delta i organiseringen av frie og rettferdige valg, og så dermed ut til å bekrefte at regjeringen vil forsøke å hindre gjennomføringen av det kommende valget.

Kort tid etter uttalelsen ble det opplyst at president Khatami var blitt sykemeldt.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.