Over 100.000 på flukt fra branner i California

SLUKKING: Et helikopter på vei med vann over Escondido i California torsdag.

SLUKKING: Et helikopter på vei med vann over Escondido i California torsdag. Foto: Gregory Bull (Ap)

– Du er nødt til å etterlate alt du har bygget opp i løpet av et liv.

San Diego/Oslo (NTB-Are Føli): Så mange som 125.000 mennesker er evakuert fra området sør i California hvor en rekke skogbranner herjer.

Minst 20 boliger er brent ned i området rundt San Diego, og minst én person kan ha omkommet.

En brann nord for byen ble regnet som den farligste torsdag, og TV-bilder herfra viste flammer som tårnet seg opp mens de nærmet seg bebyggelse. Flammene vred seg i vinden, mens svart røykt veltet opp mot himmelen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Tok med hunden

Innbyggere her fikk i mange tilfeller dårlig tid til å komme seg bort fra brannen.

– Du er nødt til å etterlate alt du har bygget opp i løpet av et liv. Vi tok med det som teller mest, fotografiene og hunden vår, sier Curt Trujillo fra byen Escondido.

Dagen før kjempet brannfolkene for å slukke en brann i byen Carlsbad som førte til at et atomkraftverk og fornøyelsesparken Legoland måtte evakueres. Etter hvert klarte brannmannskapene å få kontroll over situasjonen her.

Tørke i halve USA

Skogbranner er ikke uvanlig sørvest i USA, men i år har brannene begynt tidligere enn normalt. En av forklaringene er trolig at det er rekordvarmt og ekstremt tørt sør i California.

Området rundt San Diego er imidlertid ikke det eneste som er rammet av vannmangel. Ifølge tidsskriftet New Scientist er halve USA nå tørkerammet.

Siden 2010 har det vært en rekke tørkeperioder i USA, og de sørvestlige delene av landet har vært særlig utsatt. Tørken i California det siste året har vært den verste på flere tiår.

– Verre enn en kruttønne

I og med at brannene i år har begynt så tidlig, frykter myndighetene i California hvordan det skal gå utover sommeren.

– Vi kan ikke huske noe annet år hvor vi har hatt så mange branner så tidlig. Og det kommer bare til å bli tørrere og varmere. Det blir verre enn en kruttønne, sier Daniel Berlant fra departementet for skogbruk og brannvern i delstatsregjeringen til New York Times.

Den sørlige delen av USA ligger i et belte hvor forskere forventer at det gradvis kan bli mindre nedbør som følge av menneskeskapte klimaendringer. Hvorvidt tørken i California det siste året skyldes klimaendringer, er det umulig å vite sikkert. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.