*Nettavisen* Nyheter.

Over 1,2 millioner mennesker står på randen av en sultkatastrofe i Sør-Sudan

FORDREVNE FAMILIER: Mange tusen mennesker er drevet på flukt i Sør-Sudan, etter år med krig. FN vokter denne leiren i Wau. Foto: Str (AP/Scanpix)

2 millioner mennesker har flyktet fra landet, 7 millioner trenger nødhjelp.

08.12.17 15:23

Over 1,2 millioner mennesker står på randen av en sultkatastrofe i Sør-Sudan, advarer FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

Dette er dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Halve befolkningen i Sør-Sudan vil i løpet av de kommende månedene være avhengig av matvarehjelp utenfra, opplyser Lowcock.

7 millioner trenger hjelp

Torsdag orienterte han FNs sikkerhetsråd om den dramatiske situasjonen i Sør-Sudan. Selv om 2 millioner mennesker har flyktet fra landet, trenger 7 millioner mennesker – nesten to tredeler av den gjenværende befolkningen – fortsatt nødhjelp, sa han.

– Når den neste magre tida begynner i mars, kommer vi trolig til å se sult flere steder i landet, sa Lowcock.

– Vi greide ved hjelp av betydelige ressurser og under stor risiko å reversere sulten i år, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

VOLD: Medlemmer av Rapid Support Forces, en paramilitær styrke, er støttet av regjeringen. Foto: Ashraf Shazly (AFP/Scanpix)

Sjefen for FNs fredsbevarende styrker, Jean-Pierre Lacroix, betegner situasjonen i Sør-Sudan som «prekær» og advarer mot en opptrapping av den væpnede konflikten under den kommende tørketida.

Les mer: 50 drept i militsangrep i Sør-Sudan

Harde kamper

Denne uken ble minst 70 personer drept og 80 såret i harde kamper mellom to stammegrupper i Sør-Sudan, ifølge lokale myndigheter.

Årsaken til sammenstøtene i delstaten Lakes skal være kamp om vannressurser og beiteområder.

– 70 mennesker er bekreftet drept på begge sider og over 80 er såret med skuddskader, opplyser informasjonsministeren i delstaten, James Riak Deng.

Kvegtyveri og kamp mellom rivaliserende stammer av nomader og fastboende om adgang til vannkilder og beiteområder er ikke uvanlig i Sør-Sudan, der begge sider av slike konflikter som oftest bærer automatvåpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FOTBALLKAMP: Unge menn gjør seg klar til fotballkamp i leiren Juba i Sør-Sudan. 10-lags turneringen foregår på den eneste fotballbanen tilgjengelig, i en FN-beskyttet leir med 40.000 beboere - alle på flukt i eget land. Foto: Albert Gonzalez Farran (AFP/Scanpix)

15.000 nye internflyktninger

Konflikter, vold og katastrofer i Afrika førte til at 15.000 nye mennesker ble drevet på flukt hver dag i årets første seks måneder, opplyser observatørgrupper.

Til sammen ble det 2,7 millioner nye internt fordrevne i Afrika i løpet av første halvår, ifølge en rapport Flyktninghjelpen og Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) la fram onsdag. I gjennomsnitt betyr det at det hver dag ble 15.000 nye internt fordrevne på kontinentet. Ved årsskiftet ble det anslått at det var 12,6 millioner internt fordrevne i Afrika.

Tallet i rapporten inkluderer ikke dem som flyktet over en grense. Ifølge FN var det 5,6 millioner flyktninger i Afrika ved slutten av 2016.

– Ødelagte liv

Antall internt fordrevne har økt kraftig i flere land der konflikter har blitt forverret i løpet av året. Det gjelder blant annet Kongo, Nigeria og Sør-Sudan. Bare i Kongo ble nesten en million mennesker drevet på internflukt i løpet av første halvår, flere enn i hele fjoråret. Den sentralafrikanske republikk opplevde en firedobling til over 200.000 som måtte forlate hjemmet sitt.

– Bak tallene skjuler det seg ødelagte liv for dem som tvinges til å forlate hjemmet sitt, ofte på svært kort og i traumatiske omstendigheter, opplyser de to organisasjonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPRØRERE: Milits bærer medsoldat etter et angrep på regjeringsstyrker. Foto: Goran Tomasevic (Reuters/Scanpix)

– Langvarig fattigdom

Internflyktninger får ofte «lite beskyttelse og støtte fra myndighetene», heter det i rapporten. I fattige land og områder med svakt politisk styre, bor flertallet av de internt fordrevne «ekstremt utsatt og risikerer ofte å bli utsatt for ytterligere belastninger og langvarig fattigdom».

75 prosent av de internt fordreven i første halvår flyktet fra konflikt og vold, en økning fra 70 prosent året før.

– Den alvorlige og tydelig forverrede situasjonen krever handling utover humanitær bistand og at det blir tatt tak i de underliggende årsakene og langsiktige virkningene av internflukt, sier IDMC-leder Alexandra Bilak.

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 etter en 22 år lang borgerkrig. To år etter sparket president Salva Kiir visepresidenten Riek Machar, noe som utløste en væpnet konflikt som siden har kostet flere titusenvis av mennesker livet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.