Gå til sidens hovedinnhold

Over 2000 fryktes omkommet i Haiti

Over en uke etter at de nordlige delene av Haiti ble rammet av en orkan, oppdager folk stadig flere lik i gjørmen som dekker byen Gonaïves.

Dødstallet etter orkanen Jeanne ble justert kraftig opp til rundt 2.400 etter at en lokal prest meldte om fullstendig katastrofe i byer i Poteau-regionen utenfor Gonaïves.

Presten Toussaint Chery fortalte at rundt 1.000 mennesker omkom i 18 landsbyer i Poteau-distriktet der han er øverste geistlige. Minst 750 av dødsfallene er ikke tidligere registrert.

- Jeg har selv besøkt noen av disse stedene. Det er en total katastrofe. Mange steder er fullstendig vasket bort, sa han.

Tusener hjemløse
Tusener av mennesker er hjemløse etter at hele Gonaïves ble lagt under vann og søle, og folk sulter på grunn av mangel på mat.

Myndighetene, utenlandske hjelpeorganisasjoner og FN-styrkene i landet forsøker å bringe nødhjelp inn til byen, men de blir angrepet av gjenger med menn med metallstenger som angriper matvarekolonnene.

FN-styrkene må vokte matfordelingssentrene for å hindre at sultende mennesker tar seg til rette. Soldatene har også måttet skyte i været for å spre flokkene med desperate mennesker.

Unge menn krafser til seg mat fra lastebilkolonnene og angriper gamle kvinner for å stjele sekkene med ris de har skaffet seg.

Mange av mennene klager over at det er urettferdig at det først og fremst er kvinner som får utdelt mat. Det er kvinnene som tradisjonelt står for matlaging i hjemmene i Haiti.

Helt ødelagt
Gonaïves, som har nærmere 250.000 innbyggere, ble fullstendig ødelagt av stormen. Hundrevis av innbyggere har bygd seg en improvisert leir inne i byens katedral, mens myndighetene frykter at det skal bryte ut epidemier på grunn av de mange døde.

Borgermester Calixte Valentin sa at ytterligere 50 lik er funnet i Dolan-nabolaget og gravd ned i en massegrav.

- I alt er det gravd ti massegraver for likene som vi har funnet de siste timene i ruinene av ødelagte hjem, under søla og langs stranden der lik skylles i land, sa Valentin.

Borgermesteren kritiserte den manglende sikkerheten og mangelen på orden under fordelingen av matvarer og medisiner.

Haitis statsminister Gerard Latortue sier at regjeringen vurderer å evakuere byen kvartal for kvartal for å desinfisere den og redusere risikoen for epidemier.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin