Statens helsemyndigheter meldte lørdag om 272 nye dødsfall. Dermed kom totaltallet opp i 25.226. Bare New York har flere, med over 37.000.

Samtidig ble det meldt om 12.914 nye smittetilfeller i Texas i den eskalerende pandemien. Men det var lavere enn rekordtallet på 16.864 fra torsdag.

Samtidig blir det meldt at Texas skal få ytterligere 620.000 doser koronavaksine i tillegg til de 224.000 dosene staten allerede har fått.

Dyster utvikling

Utviklingen i Texas følger samme spor som resten av USA, der det nå er registrert over 18 millioner smittetilfeller og over 323.000 koronarelaterte dødsfall, ifølge Worldometer.

Bare i de siste 24 timene ble det meldt om nesten en kvart million nye tilfeller og 2.814 dødsfall over hele landet.

Helseeksperter sier at det trolig blir satt nye rekorder i tiden framover siden viruset sprer seg i eskalerende tempo over hele landet, og helsesystemene knapt greier presset.

Kapasitet nær sprengt

I California er sykehuskapasiteten nå nær sprengt. Noen steder må pasienter vente i ambulanser i opptil åtte timer på at en seng skal bli ledig på sykehus.

Det er i California at smitten nå øker raskest. Over 48.000 nye tilfeller er registrert det siste døgnet, sammen med 17.000 flere innlagt på sykehus.

Etter California er det Texas, Florida, New York og Tennessee som er hardest rammet i rene tall, alle med over 10.000 nye tilfeller.

Tennessee verst

Tennessee er nå den staten som har høyest smitterate i USA, med 1.640 nye tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Likevel er den republikanske guvernøren Bill Lee fortsatt motstander av å innføre påbud om bruk av munnbind. Bare et titall andre stater mangler nå slike påbud i en eller annen form.

Mandag startet distribusjonen av Pfizer-vaksinen over hele landet, og fredag ble Modernas vaksine den andre til å bli godkjent i USA.

Mange måneder til

Allerede er en kvart million mennesker vaksinert, men ekspertene advarer om at det vil ta flere måneder før de fleste av dem som trenger vaksinen mest, er vaksinert, og i de månedene vil pandemien fortsette å utvikle seg, med stadig nye stygge tall.

Derfor fortsetter myndighetene mange steder å be befolkningen ta ekstra forholdsregler mot viruset.

I Arizona er befolkningen bedt om å redusere sin sosiale omgangskrets mest mulig, og i hovedstaden Washington DC innførte ordfører Muriel Bowser fredag et forbud mot innendørs servering i byens restauranter i tre uker framover.

Alle byens berømte museer har også fått ordre om å stenge dørene, inkludert alle Smithsonian-museene.

(©NTB)