Over 300 drept av storm

Foto: Ariana Cubillos (AP Photo)

Den tropiske stormen Jeanne har tatt over 300 menneskeliv i øystaten Haiti, men tallet på omkomne kan være langt høyere.

20.09.04 19:49

- Vi har talt 250 lik på likhuset ved sykehuset i Gonaives, sa FN-talsmann Toussaint Congo-Doudou mandag.

Byen Gonaives med 200.000 innbyggere ligger nord i den karibiske øystaten og ble fullstendig oversvømmet av vann og gjørme da stormen rammet søndag.

Uværet kom fullstendig overraskende på byen, opplyser de brasilianske fredsstyrkene i den karibiske øystaten.

Skylt vekk
Hele byen ble dekket med gjørme, og innbyggerne skal ha vært fullstendig uforberedt på flomvannet som enkelte steder sto fire meter over bakken.

Voksne og barn ble flere steder skylt vekk av vannmassene mens de var hjemme hos seg selv.

- Det er utrolig det som er skjedd. Vi skal forsøke å bidra med hjelp. Mange mennesker lider, de trenger vår hjelp, sier den brasilianske kommandanten Augusto Heleno Ribeiro Pereira.

Kan stige
En ikke navngitt FN-talsmann sier at fredsstyrker har ubekreftede opplysninger om at ytterligere 150 mennesker skal være omkommet i Gonaives.

En lokal tjenestemann sier at 47 personer er bekreftet døde nordvest i landet og ytterligere åtte andre steder i Haiti. Det betyr at i alt 305 personer er bekreftet døde i Haiti.

Fortsatt er flere titall mennesker savnet, sier en tjenestemann i sivilforsvaret.

Skadd
Minst 380 mennesker skal være skadd i flommen, som skyldes kraftig regnvær i forbindelse med stormen Jeanne.

Ifølge myndighetene er situasjonen verst i Artibonite-regionen nord i landet, der elva Laquinte har gått over sine bredder. Der er bolighus vasket bort, biler er tatt av vannmassene og telefon- og veiforbindelsen er brutt.

Øy under vann
Øya La Tortue på Haitis nordkyst var knapt synlig fra luften mandag på grunn av vannet.

Fra før har stormen tatt livet av minst elleve mennesker og ødelagt hundrevis av hus i Den dominikanske republikk, som deler øya Hispaniola med Haiti.

Haiti er spesielt utsatt for flom på grunn av kraftig avskoging. I mai i år døde rundt 2.000 personer i grenseområdene med Den dominikanske republikk da flom rammet.

Stormen Jeanne var mandag på vei nordover i Atlanterhavet. Det er ventet at vinden vil endre kurs til nordøst slik at den ikke rammer Bahamas-øyene, ifølge USAs nasjonale stormsenter i Miami. Dermed vil også Florida bli spart for nok et kraftig uvær.

I løpet av de fem siste ukene har tre orkaner rammet den amerikanske delstaten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.