Gå til sidens hovedinnhold

Over 300 skyteepisoder i Sverige i 2017

41 mennesker er skutt og drept i Sverige så langt i år, mens 135 er skadd, viser tall fra politiet. Både ofre og gjerningspersoner har ofte vært unge.

Politiet beskriver skyteepisodene som mer hensynsløse enn tidligere.

– I dag skyter man mer vilkårlig, tre magasiner i stedet for tre skudd, sier Patrick Hertzman, rettsmedisiner og våpenundersøker ved Nationellt forensiskt sentrum.

Mange av skyteepisodene er koblet til konflikter mellom kriminelle, og de er ofte knyttet til narkotikaoppgjør og hevnaksjoner, skriver svensk politi i en pressemelding torsdag.

Størstedelen av skytingen har skjedd på offentlige steder og i tettbebygde områder. Det er også vanlig at det er blitt skutt mot et kjøretøy som har vært i bevegelse, eller mot en bolig.

Les mer: Svensk politi må legge vekk voldtekt - har for mange drap

Av de i alt 306 skyteepisodene har 110 skjedd i Stockholm-området og 92 i politiregion Syd, der Malmö er den sentrale byen. I Stockholmsområdet førte dette til at 18 personer ble drept og 37 skadd, mens 10 ble drept og 46 skadd i region Syd.

Les også: Fem menn frikjent for gruppevoldtekt i Sverige: Politiet får kritikk

I region Vest, der Göteborg er hovedby, har det vært 36 skyteepisoder, som har resultert i fire drap.

I Stockholm har politiet startet en målrettet innsats for å redusere tilgangen til ulovlige våpen. Politiet spaner også på internett og darknet for å avsløre handel med ulovlige våpen.

Statistikken gjelder fra begynnelsen av året og fram til 13. desember.

Les også: Sør-Stockholm: 50 voldtektsanmeldelser lagt på vent

Les også

Markedssjefen til Gant raser mot Obs-kampanje

Kommentarer til denne saken