Italienske helsemyndigheter understreker at dødsårsaken til alle ikke er klarlagt, og at en stor del av dem som dør led av kronisk hjerte- og lungesykdom eller diabetes før de fikk påvist smitte.

47.000 italienere har så langt fått påvist smitte av koronaviruset, og det er nærmere 6.000 flere enn for ett døgn siden.

Drøyt 5.000 av dem som har fått påvist smitte i Italia, er friskmeldt, men blant de i underkant av 38.000 som fortsatt har viruset i kroppen, er tilstanden til 2.655 alvorlig eller kritisk.

Høy dødsrate

I forhold til hvor mange som har fått påvist smitte, troner Italia på toppen med en dødsrate på hele 8,6 prosent. Den kan imidlertid være misvisende, mener enkelte eksperter.

Italienske Fondazione GIMBE anslår at minst 100.000 italienere er smittet av koronaviruset, men at kun de med alvorlige symptomer blir testet og registrert som smittet.

Dersom dette er tilfellet, er den reelle dødsraten rundt 4 prosent. Det er omtrent på samme nivå som i Kina, mens dødsraten i Spania nå er på 5,1 prosent og i Iran 6,3 prosent, ifølge worldometer.

Syke og gamle

75 prosent av dem har fått påvist koronasmitte i Italia, har vært over 50 år, viser fersk statistikk fra myndighetene, gjengitt av statista.

Det store flertallet av dem som dør av sykdommen, er imidlertid eldre og kronisk syke. Nærmere 86 prosent av de døde var over 70 år gamle, over halvparten var over 80, viser tall gjengitt av epicentro.

Bare 36 av de døde har så langt vært under 50 år, viser statistikken.

Italias nasjonale helseinstitutt (ISS) har undersøkt legejournalene til drøyt 350 av de første som døde av viruset i landet og fant at 99 prosent av dem led av en eller flere underliggende sykdommer.

75 prosent av dem som døde, led fra før av høyt blodtrykk, 35 prosent hadde diabetes og rundt 30 prosent hadde hjerte- og karsykdom.

(©NTB)