RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over 400 siktet for kredittsvindel

Sist oppdatert:
Kredittkrisen havner nå for retten. Totalt dreier det seg om svindler for over fem milliarder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Over 400 personer har blitt arrestert i det som skal være en nasjonal koordinert kredittsvindel i forkant av lånekrisen i USA i fjor. Tapet som skriver seg til svindlene estimerer seg til en milliard dollar, eller mer enn fem milliarder kroner, opplyser det amerikanske justisdepartementet torsdag ettermiddag norsk tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Departementet, som nettopp har avsluttet en 3,5 måneder etterforskning («Operasjon skadelige lån»), sier svindelkomplottet involverer kredittsvindel, bedrageri i forbindelse med panteinndrivelse av sikkerhet og kredittrelaterte konkursopplegg. De 144 sakene inneholder private eksempler på kredittsvindel, men sakene dreier seg også kredittsvindel i næringslivet.

Utløste subprime-krisen?
I tillegg står to tidligere hedgefond-topper i den nå kriserammede banken Bear Stearns på tiltalebenken.

Ralph Cioffi og Matthew Tannin anklages av FBI for sin involvering i hedgefond-kollapsen som utløste subprime-krisen i fjor sommer.

Mennene skal ha feilinformert investorene om tilstanden i fondene de selv forvaltet. Fondene var tungt investert i subprime-porteføljer, noe som i ettertid viste seg å gå riktig ille.

Bevismaterialet består av e-post-korrespondanse mellom Cioffi og Tannin, hvor det angivelig viser at de to var i tvil om investeringene seg imellom, selv om de utad uttrykte at alt så bra uti ifølge CNN.

I e-postkorrespondansen skal det gå frem at de to hedgefond-lederne var klar over hvilke problemer Bear Stearns sto overfor. Fire dager senere skal de ha uttrykt at det ikke var noen problemer med de subprime-investeringene fondene var involvert i.

Kan ha tatt penger selv
Saken står og faller på spørsmålet om hva mennene visste på et tidspunkt da de selv sa de var veldig positive, i god tro, men hvor resultatene hadde begynt å falle og enkelte investorer ville trekke pengene sine ut.

Det amerikanske «Securities and Exchange Commission» har i lengre tid også undersøkt om Cioffi og Tannin urettmessig har tappet penger ut av fondene.

Saken mot de to Bear Stearns-sjefene er den første i kjølvannet av lånekrisen i den amerikanske boligsektoren, som har ført til samlede tap på 400 milliarder dollar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere