RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over 600 arrestert

Foto: Jemal Countess/Getty Images/AFP
Sist oppdatert:
Nye sammenstøt mellom politi og demonstranter på G20-møtet i Toronto.

Toronto (NTB-AFP-Reuters): Det var nye sammenstøt mellom demonstranter og politi under avslutningen av G20-møtet i Toronto søndag. Over 600 demonstranter er arrestert.

Canadisk politi tok i bruk tåregass og køller for å spre demonstranter ved sikkerhetsbarrieren som var satt opp rundt konferansesenteret der lederne for de 20 mektigste landene i verden holdt møte.

I gatene rundt var vindusrutene i en lang rekke butikker knust, og flere politibiler sto rykende og utbrent igjen etter at selverklærte anarkister satte fyr på dem. Til sammen 605 demonstranter var arrestert.

Titusener av mennesker deltok i fredelige protestmarsjer som var arrangert av eldre fredsaktivister og fagbevegelsen mot toppmøtet.

Men mindre grupper ungdom under ledelse av en anarkistgruppe som kaller seg Black Bloc, brøt ut av demonstrasjonstoget og valgte i stedet.

Mange av de fredelige demonstrantene som ble fanget inn av politiets operasjon mot urostifterne, reagerte med harme mot anarkistene. (©NTB)

Forplikter seg til å kutte gjeld og underskudd

Toronto (NTB-AFP-Reuters): Lederne for verdens 20 mektigste land forpliktet seg søndag på sitt toppmøte i Toronto til å redusere svulmende gjeld og gapende budsjettunderskudd.

Men til forskjell fra tidligere toppmøter i G20 siden finanskrisen oppsto, ble de også enig om å gi hvert land større spillerom til selv å velge tempo og tiltak for å kutte underskuddene og gjøre bank- og finanssystemet mer sikkert og stabilt.

I slutterklæringen etter Toronto-møtet forpliktet de seg til å arbeide for å halvere budsjettunderskuddene innen 2013, og det uten å skade veksten som så vidt er i gang.

Å love å halvere underskuddene burde virke enkelt siden USA allerede har lovet det, og Europa betrakter det som minimum av det som trengs. Bare for Japan blir det gjort unntak siden deres underskudd er langt større enn de andres.

Men skeptiske eksperter har merket seg at uttalelsene om en halvering av budsjettunderskuddene ikke er bindende, og at slutterklæringen er full av unntak og betingelser.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som står foran et vanskelig gjenvalg, understreket at løftet om budsjettkutt ikke er noen ordre og heller ikke noe mål for G20-landene. (©NTB)

Medvedev bekymret over CIA-advarsel om Iran

Toronto (NTB-AFP-Reuters): En advarsel fra CIA om at Iran har nok uran til å bygge to atombomber, gir grunn til bekymring, sier Russlands president Dmitrij Medvedev.

- Denne informasjonen må sjekkes. Men slik informasjon er alltid bekymringsfull. Desto mer siden det internasjonale samfunnet ikke anser det iranske atomprogrammet som tilstrekkelig åpent, sa Medvedev på G20-møtet i Toronto søndag.

Tidligere søndag sa CIA-sjef Leon Panetta at Iran trolig har nok lavanriket uran til å framstille to atomvåpen om landets forskere finner ut hvordan de skal anrike uranet til en høyere grad.

Russland har tradisjonelt vært en alliert av Iran, men Medvedev har uttrykt stadig mer uro over landets atomprogram. Russland stemte nylig sammen med de andre faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd for å skjerpe sanksjonene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere