Over 700 trampet i hjel under pilegrimsferd

Medlemmer av det saudiarabiske sivilforsvaret gir førstehjelp til pilegrimer som ble skadd da det oppsto trengsel og panikk i folkemengden under pilegrimsvandringen hajj utenfor Mekka torsdag.

Medlemmer av det saudiarabiske sivilforsvaret gir førstehjelp til pilegrimer som ble skadd da det oppsto trengsel og panikk i folkemengden under pilegrimsvandringen hajj utenfor Mekka torsdag. Foto: Handout

Dødstallene stiger. NB: Sterkt bilde i saken.

24.09.15 15:32

Dødstallet etter pilegrimstragedien utenfor Mekka har steget til 717, opplyser saudiarabiske myndigheter. Minst 805 er skadd. Norske myndigheter jobber med å finne ut om nordmenn er blant de skadde eller døde.

Tragedien skjedde torsdag formiddag i byen Mina, rundt 5 kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka, der titusenvis av pilegrimer trengte seg sammen under et ritual hvor det kastes småstein på søyler som symboliserer djevelen.

Det oppsto panikk i trengselen, og i folkehavet ble hundrevis av mennesker trampet i hjel. Så langt er 717 bekreftet døde mens 805 er skadd.

Det ble først meldt om over 100 døde. Siden har tallet steget dramatisk.

Myndighetene har sendt 4.000 redningsarbeidere og flere hundre ambulanser og andre kjøretøy til Mina for å hjelpe til, melder CNN.

Brende kondolerer
Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er rystet over tragedien ved Mekka.

– Mine tanker er med ofrenes familier, skriver Brende på Twitter torsdag ettermiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saudiarabiske hjelpearbeidere pleier skadde pilgrimer i Mina nær Mekka. Foto: Mohammed Al-shaikh


Samler to millioner
Om lag 325 nordmenn er på pilegrimsferden til Mekka og Medina i år, ifølge NRK. Den norske ambassaden i Riyadh jobber med å finne ut om nordmenn er blant de rammede, ifølge Utenriksdepartementet.

– Det er for tidlig å slå fast om nordmenn har vært involvert eller ikke. Ambassaden i Riyadh jobber med å skaffe oversikt, sier pressevakt Veslemøy Salvesen til NTB torsdag ettermiddag.

Pilegrimsvandringen er en av verdens største religiøse samlinger og startet tirsdag. To millioner muslimer fra hele verden samles da ved Jabal Rahma, Barmhjertighetens fjell, øst for Mekka i Saudi-Arabia.

For å kunne ta imot flere hadde saudiarabiske myndigheter i år satt i gang omfattende utbygging av Stormoskeen, som omkranser den hellige Kaba-steinen i Mekka.

For nesten to uker siden mistet 107 mennesker livet og over 180 ble skadd da en massiv kran veltet og knuste deler av taket på moskeen.

Flere tragedier
Torsdag er den tredje dagen av hajj. Samme dag er også id al-adha. Den har tidligere vært den farligste dagen av hajj ettersom et stort antall pilegrimer samtidig forsøker å utføre ritualet på ett enkelt sted.

Hajj er en av islams fem søyler, som enhver troende muslim må gjennomføre en gang i livet dersom de er i stand til det. De øvrige søylene er trosbekjennelse, bønn, faste og veldedighet.

Tidligere hajj-feiringer har vært rammet av tragedier, der hundrevis av mennesker er blitt trampet i hjel som følge av de store folkemengdene. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

MANGE DØDE: Over 450 muslimske pilgrimer ble trampet i hjel i Mina utenfor Mekka. Foto: Stringer

Klikk på bildet for å forstørre.

Pilegrimsvandringen til Mekka og Medina er en av verdens største religiøse samlinger. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy


Saken blir oppdatert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.