RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over 80 drept av bombe

Sist oppdatert:
En kraftig bilbombe drepte minst 82 personer og såret minst 229 midt i fredagsbønnen i moskeen i Najaf i Irak fredag. Iraks mektigste sjiamuslimske leder var målet, og er blant de drepte.


Bilbomben eksploderte da troende var på vei ut etter den ukentlige bønnen ved en av sjiamuslimenes viktigste helligdommer, den hellige Alis gravkammer i byen Najaf.

Mektig Shia-leder drept

Sykehusene i Najaf opplyser at minst 82 mennesker ble drept og 229 såret. Ved utdanningssykehuset i byen forteller doktor Ali Jawad ifølge NTB at tilstanden er alvorlig for rundt 100 av de sårede som er innlagt der.

Iraks mest kjente sjiamuslimske politiker, Ayatollah Mohammad Baqer al-Hakim, skal være blant de drepte. Han holdt en preken i moskeen like før bomben eksploderte.

Der rakket han ned på Baath-partiet og Saddam Hussein. Mohammad Baqer al-Hakim var sannsynligvis også målet for angrepet.

- Ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim er blitt en martyr, sa hans nevø Mohsen Hakim til nyhetsbyrået Reuters.

- Mer uro i Irak

Han ledet Det øverste rådet for den islamske revolusjon i Irak (SCIRI), som er representert i det irakiske Styringsrådet, og ble tatt imot av flere titusen jublende mennesker da han tidligere i år vendte hjem fra 23 års eksil i Iran.

Han ble av mange irakiske sjiamuslimer sett på som deres øverste leder.

- Drapet på al-Hakim vil utvilsomt føre til mer uro i Irak, mener BBCs Irak-ekspert Baqer Moin.

Oppfordrer til streik

Den sjiamuslimske presten Moqtada Sadr oppfordret fredag til en tre dager lang streik etter bombeangrepet. Sadr leder sjiamuslimer som er imot et samarbeid med den amerikanske okkupasjonsmakten, og var en av al-Hakims største rivaler.

For få dager siden var han og hans meningsfeller mistenkt for å ha forsøkt å likvidere en mer moderat sjiamuslimsk leder i Najaf.

- Vi ber folket om å vise at de fordømmer denne forbrytelsen. Vi ber om en tre dager lang streik, uttalte Sadr til den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera. Han anklaget medlemmer av partiet til eks-president Saddam Hussein for å stå bak angrepet, og kritiserte samtidig amerikanerne:

– Amerikanerne forsvarer ikke folket og de lar oss ikke skape sikkerhet. Det er derfor de er vår fremste fiende, sa Sadr, som de siste månedene har dannet en egen militsgruppe for å kjempe mot okkupasjonsmakten.

Landesorg i Iran

Nabolandet Iran har erklært en tre dager lang landesorg for å hedre Ayatollah Mohammad Baqer al-Hakim. Samtidig anklager iranske myndligheter de amerikanske okkupasjonsstyrkene for å ha det egentlige ansvaret for bomben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere