RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overlevde 80 timer i jordskjelvruinene

28 år gamle Rishi Khanal ble funnet i live i et rom sammen med tre omkomne. AFP PHOTO / BIKASH KARKI
28 år gamle Rishi Khanal ble funnet i live i et rom sammen med tre omkomne. AFP PHOTO / BIKASH KARKI
Sist oppdatert:
En 28 år gammel mann er reddet ut i live etter nesten tre og et halv døgn i ruinene av en sammenrast boligblokk i Nepals hovedstad Katmandu.

28 år gamle Rishi Khanal ble funnet i live i et rom sammen med tre omkomne tirsdag. Han hadde brukket beinet og har ikke hatt tilgang til verken vann eller mat i løpet av de 80 timene han var innesperret.

– Det ser ut til at han overlevde på ren viljestyrke, sier Akhilesh Shrestha, en av legene som behandlet ham.

LES OGSÅ: Norske Røde Kors-hjelpere håper å nå raskt fram til Nepal

En av legene som behandandlet ham uttaler at det ser ut som om han overlevde på ren viljestyrke. AFP PHOTO / BIKASH KARKI

Khanal befant seg i andre etasje i en sjuetasjes blokk da det kraftig jordskjelvet startet lørdag. De øverste etasjene var intakte etter skjelvet, og redningsmannskapene boret seg ned til ham etter å ha hørt rop om hjelp. Redningsaksjonen tok fem timer. 

LES OGSÅ: Norge øker støtten til Nepal med 100 millioner

5.000 omkommet

Samtidig som dødstallene etter jordskjelvet i Nepal fortsetter å stige, sliter hjelpeorganisasjonene med å få hjelpen fram.

5.000 personer er bekreftet omkommet, men myndighetene frykter at så mange som 10.000 mennesker kan ha mistet livet i lørdagens jordskjelv. Tirsdag kom det også meldinger om at 250 personer er savnet etter et nytt snøskred i Rasuwa-området, et populært område for fotturister 120 kilometer nord for Nepals hovedstad.

Det kraftige jordskjelvet og de mange etterskjelvene som har kommet etter det, har utløst mange snøskred i fjellene.

Kommer ikke til

En rekke hjelpeorganisasjoner ble tirsdag invitert til Utenriksdepartementet for å orientere statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) om situasjonen i Nepal.

Alle meldte om store problemer både med å få hjelpen inn i landet og få den distribuert til de mest avsidesliggende områdene. Flere fly fullastet med letemannskap, helsearbeidere, medisin, mat og utstyr har de siste dagene ikke fått mulighet til å lande i Nepal på grunn av kapasitetsproblemer ved hovedflyplassen i Katmandu.

Store ødeleggelser, ødelagt infrastruktur og mange svært vanskelig tilgjengelige områder i det fattige fjellandet gjør hjelpearbeidet ekstremt vanskelig, fortalte organisasjonene.

– Operasjonen i Nepal er det vanskeligste Kirkens Nødhjelp har vært med på noensinne, fastslo generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Tatt på senga

FN anslår at rundt 8 millioner mennesker er rammet av skjelvet. De antatt verst rammede områdene er avsidesliggende, og der har hjelpen i svært liten grad nådd fram. Da de første helikoptrene med nødhjelp nådde fram til enkelte landsbyer tirsdag, ble de løpt i møte av folk som var sultne og desperate.

Statsminister Sushil Koirala innrømmer at myndighetene i landet ble tatt helt på senga av katastrofens omfang, og de ber verdenssamfunnet om hjelp.

– Vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa Koirala.

Frustrasjonen med myndighetenes håndtering av krisen vokser i landet.

– Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

– Vi har bodde ute på gatene uten vann og mat i tre dager, og vi har fremdeles ikke møtt noen myndighetspersoner, fortalte en mann til nyhetsbyrået DPA.

Mange nepalere bor fremdeles ute på gaten i frykt for at nye etterskjelv skal få husene deres til å rase sammen.

Gir mer

Den norske regjeringen varslet tirsdag at den vil øke støtten til Nepal med 100 millioner kroner i tillegg de 30 millionene som Norge lovet lørdag.

Samtidig melder norske hjelpeorganisasjoner om at de har fått inn over 25 millioner kroner fra norske givere etter å ha startet innsamlingsaksjoner.

Norske myndigheter savner fortsatt kontakt med et lite antall nordmenn som de antar oppholdt seg i Nepal under skjelvet. UD vil ikke oppgi eksakt antall, men sier det dreier seg om «inntil fem». Ifølge UDs siste beregninger var det rundt 300 nordmenn i Nepal under skjelvet lørdag.

Rishi Khanal ble reddet ut av ruinene etter 80 timer. AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere