RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overlevde meteoren

Hadrosaur Meteor
Hadrosaur Meteor Foto: Steveoc 86
Sist oppdatert:
Ny forskning knuser myte om dinosaurer.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Paleontologer begynner nå å tvile på om meteoren som slo ned ved dagens Mexico for 65 millioner år siden alene er ansvarlig for å ha utryddet dinosaurene, skriver Livescience.

Nå har en gruppe forskere i USA kommet fram til at fossilene fra 34 hadrosaurer må stamme fra tiden etter at meteoren traff jorden.

Kontroversielt
Teorien er nøye gjennomarbeidet med tidsdatering av steinene hvor fossilene ble funnet, i Ojo Alamo formasjonen i New Mexico. Likevel forventer forskerne motstand i det paleontologiske miljøet.

- Dette er en kontroversiell konklusjon og mange paleontologer vil forbli skeptiske, sier David Polly, en av redaktørene i magasinet Palaeontologica Electronica, hvor artikkelen er publisert.

Det største ankepunktet er å avgjøre alderen på fossilene.

- Det største problemet med hypotesen er å avgjøre hvorvidt fossilene kan dateres til perioden etter meteoren. Skjelettene kan ha blitt skylt ut i elever og senere blitt forstenet i yngre formasjoner, sier Jim Fasset, forsker ved USAs geologiske forskningsinstitutt, som ledet prosjektet.

Les mer i Dittdyr.no:

Dette er det første landdyret

Disse kan ha startet livet på jorden

Rosa dyr sjokkerer forskere

Sterke holdepunkter
Forskerne mener likevel de har en sterk sak. For det første har de studert steinene rundt fossilene. De har matchende tidsdatering med steinene hvor fossilene ble funnet.

- Dette beviset indikerer at de kan dateres til etter meteornedslaget, sier Fasset.

Den neste indikatoren har de i kommet fram til ved å studere selve steinene hvor fossilene ble funnet. De har en helt annerledes metallstruktur enn de eldre steinene dypere ned, noe som samsvarer med at de tilhører de nyere formasjonene rundt.

I tillegg mener de at det er såpass mange fossiler på samme sted at de umulig kan ha blitt skylt ut i elver og blitt forstenet i yngre formasjoner.

Uansett om disse skapningene overlevde nedslaget, kan det ikke ha vært så mange igjen.

-En ting er sikkert, hvis dinosaurene overlevde var de ikke like tallrike som før nedslaget og overlevde ikke lenge, avslutter David Polly.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere