*Nettavisen* Nyheter.

Overlevde seks dager på øde øy

Foto: (AP/Scanpix)

Tre australske barn overlevde på en øde øy i seks dager etter et forlis som trolig krevde foreldrenes liv.

14.07.04 16:59

Kokosnøtter og noen få østers var alt de hadde å leve på etter en svømmetur på fire kilometer.

Den fantastiske historien om Ellis (15), Stephen (12) og Noritta (10) Nona gikk verden rundt onsdag, to dager etter at de ble reddet. Historien er som tatt ut av en bok, men det var dramatisk virkelighet for de tre barna fra øya Badu i Torres-stredet.

De skulle i bursdagsselskap på en annen øy 60 kilometer unna, sammen med foreldrene og en tre år gammel bror, da fiskebåten gikk rundt. Det skjedde forrige tirsdag. Det var urolig sjø da ulykken skjedde, og foreldrene ropte til de tre eldste barna at de måtte svømme i sikkerhet mot et skjær rundt en kilometer unna. Foreldrene ble igjen hos den tre år gamle sønnen og båten, med bare én redningsvest på deling.

Ba til Gud
- Det var siste gang vi så dem, sier Stephen til avisen Sydney Morning Herald. –Vi ba til Gud om å hente dem til oss, men de kom ikke.

Det fantes ikke noe drikkevann på skjæret, og etter tre dager skjønte barna at de måtte komme seg over på en annen øy dersom de skulle overleve.

- Vi må svømme eller dø, sa 12-åringen til søstrene sine. –Vi svømte hele dagen og vi kom fram til den store øya om ettermiddagen. Når de andre ble slitne svømte jeg bak dem for å dytte dem framover, forteller han.

De kom fram til øya Matu, en liten atoll på størrelse med en fotballbane. Da hadde de svømt til sammen fire kilometer i åpen sjø etter forliset.

I tre dager ble de værende på øya. De levde på kokosnøtter og noen få østers som de fant. Mandag begynte imidlertid barnas onkel å bli bekymret for familien som ikke hadde kommet hjem. Han kjenner farvannet godt, og etter noen få timers leting fant han barna.

Gode svømmere
- De er gode svømmere, men jeg er glad for at de hadde Stephen med seg, for de to søstrene hadde sannsynligvis gitt opp eller fått panikk, sier barnas tante Wendy Phineasa, til nyhetsbyrået Reuters.

- Vi lærer våre barn å overleve på øyene, slik bybarn lærer å krysse gata, forklarer hun.

Australske myndigheter sa onsdag at de har avsluttet søket etter resten av familien, men slektninger og venner nekter å gi opp håpet. De reiser nå fra øy til øy for å lete etter foreldrene og treåringen.

- Noen av dem er virkelig lei seg, men flertallet føler at det fortsatt er håp om at de finnes der ute, sier Phineasa.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.