Gå til sidens hovedinnhold

Overlevde skolemassakren – nå angripes tenåringer av våpenelskere

Ordet «Avslørt» er stemplet i panna til en 17-åring som overlevde skoleskytingen i Florida og nå jobber for strengere våpenlover i USA.

NEW YORK (Nettavisen): 17 mennesker ble drept under en skoleskyting i Parkland utenfor Fort Lauderdale i Florida på valentinsdagen.

Masseskytinger er et stort problem i USA. Bare i 2018 har det vært 34 masseskytinger i USA, ifølge gunviolencearchive.org, som definerer masseskyting som hendelser hvor fire eller flere mennesker blir drept eller såret (ikke inkludert gjerningspersoner).

I fjor var det 346 masseskytinger her.

Kritiserer politikerne

Skoleskytingen i Parkland er den dødeligste i USA siden barneskolen Sandy Hook ble angrepet i desember 2012 og 28 mennesker – de fleste små barn – ble drept der.

En av lærerne ved Marjory Stoneman Douglas High school i Parkland uttalte etter skoleskytingen i forrige uke at massakren trolig hadde endt verre hvis det ikke var for at skolen bare noen uker tidligere hadde trent på hvordan man skal opptre under en slik hendelse.

Til tross for at masseskytinger er et kjent problem i USA og til tross for at elevene i Parkland hadde øvd på å håndtere det, mistet 17 personer livet.

Mange av dem som overlevde, har levert følelsesladde budskap til landets politikere i intervjuer med media i timene og dagene som har gått.

- Vi er barn. Dere er voksne. Dere må handle og spille en rolle her. Jobb sammen. Legg politisk uenighet til side og gjør noe, sa 17 år gamle David Hogg mens han så rett inn i kamera.

- Anti-Trump

Nå blir 17-åringen angrepet av Gateway Pundit, en ytre høyre-nettside som får presseakkreditering av Det hvite hus under president Donald Trump. Angrepet er skrevet av nettstedets korrespondent i Det hvite hus, Lucian Wintrich.

«Avslørt», skriver han over et bilde av Hogg.

«Virker å ha blitt trent opp i Anti-Trump-kommentarer», står det i tittelen. I teksten kritiseres Hogg for å ha vært «bemerkelsesverdig velartikulert og svært dyktig i å fremme et nytt anti-konservativt-, Anti-Trump-syn».

Hogg uttalte i et intervju med CNN at det er feil av president Trump å kritisere FBI for å ikke ha stanset gjerningsmannen før angrepet skjedde. Han fortalte i samme intervju at hans far er en pensjonert FBI-agent.

Hans medelev Emma Gonzalez roste i samme intervju FBI for å ha agert raskt under skytingen og for å ha fått mange elever i sikkerhet før gjerningsmannen ble arrestert.

FBI mottok flere varsler om gjerningsmannen, både i september i fjor og januar i år, men har erkjent at tipsene ikke ble fulgt godt nok opp.

Støttes av NRA

Trump har uttalt at FBI bruker for mye tid på å bevise at Russland konspirerte med Trump under valgkampen. I en twittermelding kobler USAs president FBIs etterforskning av Russland sammen med at byrået sviktet i varslene før skoleskytingen i Florida.

Som mange andre republikanske politikere, har president Trump fått massiv støtte av våpenorganisasjonen NRA. Under valgkampen brukte NRA rundt 250 millioner kroner på å støtte Trump eller sverte hans motstander Hillary Clinton, ifølge Center for Responsive Politics.

Gateway Pundit mener at Hogg brukes som en brikke av FBI for å frata amerikanerne retten til våpen og fremmer den utholdende konspirasjonsteorien om at føderale byråer er befolkningens motstandere.

«Hvorfor skulle barnet til en FBI-agent bli brukt som brikke for Anti-Trump-retorikk og anti-våpenlovgivninger? Fordi FBI bare er ute etter å svekke dine grunnlovfestede rettigheter og øke sin egen makt. Vi har sett lignende trekk fra dem mange ganger. Dette er bare enda et avskyelig eksempel på dette», skriver Lucien Wintrich.

I en annen artikkel hos Gateway Pundit kritiseres i tillegg til Hogg også tre andre tenåringer som overlevde skoleskytingen i Florida for å «feste som rockestjerner». Hogg, Emma Gonzalez, Delaney Tarr og Cameron Kasky stilte opp for et bilde i forbindelse med et intervju med CBS og noen av dem smilte og lo. Artikkelen fremlegger ingen bevis for noen festing.

Avbrøt kommentator

Flere av tenåringene som overlevde skoleskytingen i Florida, arbeider nå for å organisere en landsdekkende protestmarsj for å presse politikerne til å innføre strenger våpenreguleringer. Gjerningsmannen i Florida fikk tilgang til drapsvåpenet på lovlig vis og eide minst ti gevær.

Tidligere kongressmann Jack Kingston mener at demokratene står bak protestorganiseringen.

- Deres sorg kan lett utnyttes av demokrater som har en agenda. La oss spørre oss selv: «Tror vi virkelig at 17-åringer alene er i stand til å planlegge en nasjonal protest?», sa Kingston, som nå er politisk kommentator hos CNN, under en opptreden hos nyhetskanalen.

CNNs egen programleder Alisyn Camerota brøt da inn og gikk imot Kingston.

- Jeg må avbryte deg der. Jeg var i Parkland og snakket med disse barna. De er ekstremt motiverte, sa Camerota.

Les også

Trump til angrep på FBI etter skoleskyting i Florida

Les også

Flere demonstrasjoner mot våpenloven varslet i USA

Les også

Overlevende i Florida ber Trump skamme seg

Les også

FBI lot være å etterforske tips om Florida-drapsmann

I sendingen intervjuet hun også to tenåringer som overlevde skytingen.

- Jeg synes det er avskyelig at han har frekkheten til å si dette. Unge mennesker over hele landet og hele verden bør tenke at de har makt til å gjøre det riktige. Å si at vi ikke kan få til en forandring bare fordi vi er unge, er ikke bra. Han bør beklage, sa Brandon Abzug til CNN.

Faren hans underbygget dette.

- Disse elevene er motiverte. Disse elevene er intelligente. Deres eneste ønske er å få til en endring. De gjør dette på egenhånd, med støtte fra familiene sine, sa Mark Abzug.

I studio satt en annen elev, Delaney Tarr.

- Vi kommer fra et sted hvor vi har muligheten til å snakke om dette. Jeg tror at mange andre som har vært i lignende situasjoner, har hatt lyst til å fronte dette, men vi kommer fra en god skole og er godt utdannet om myndighetene og det politiske systemet. Vi har fått en plattform som det føles feil å ikke benytte seg av, sa Tarr til CNN.

P.S. Mange medier har rapportert at det har vært 18 skoleskytinger i USA i 2018, basert på opplysninger fra organisasjonen Everytown. Dette er ikke korrekt. Det har ifølge Snopes vært sju bevisste angrep med skytevåpen på skoler i skoletiden, hvorav fem har resultert i skader eller dødsfall, og ett tilfelle hvor fire personer ble skadd da et halvautomatisk våpen gikk av ved et uhell.

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken