RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overraskende valgseier i Canada

Statsminister Paul Martin og hans liberale parti vant et knepent gjenvalg i Canada, men tapte flertallet i Parlamentet.

Sent mandag kveld innrømmet opposisjonslederen, den konservative Stephen Harper, nederlaget og gratulerte Martin med de liberales fjerde valgseier.

Men etter et tiår i regjeringsposisjon må de liberale nå søke støtte hos Det nye demokratiske parti (NDP) på venstrefløyen for å danne ny regjering.

Resultatet kan ifølge ekspertene bli en ustabil koalisjonsregjering som etter hvert kan ende med nyvalg. Mens de liberale prioriterer et budsjett i balanse, vil NDP ha større bevilgninger til sosiale formål og høyere bedriftsbeskatning.

Da resultatene fra 294 av de 308 valgkretsene var klare, hadde de liberale fått 132 mandater, de konservative 89, Bloc Quebecois 54 og NDP 18.

Koalisjon
Dermed er det klart at de liberale ikke oppnår flertallet på 155 alene, og at NDP med sin partileder Jack Layton kommer i vippeposisjon.

Valgets store seierherre var separatistene i det fransktalende Quebec, Bloc Quebecois, som snudde nedgangen fra forrige valg og kom tilbake med sin største parlamentsgruppe på mange år.

Men siden de liberale gjorde det bedre enn ventet på forhånd, også i Quebec, trenger de ikke Bloc Quebecois for å danne regjering.

Høyresiden greide ikke å vinne det store flertallet i den største provinsen Ontario som de hadde trengt for å true de liberale, trass i en fusjon av to konservative partier før valget.

Uventet
Resultatet er en nesestyver for meningsmålingsinstituttene som hadde spådd nærmest dødt løp mellom de liberale og de konservative, med rundt 120 mandater hver. Enkelte målinger viste til og med på at de konservative kunne vinne.

Det endelige resultatet tyder på at de liberale utnyttet de siste dagene av valgkampen best, blant annet ved å framstille Harper som en farlig høyreekstremist.

De måtte likevel betale prisen for en gammel skandale som er rullet opp den siste tiden, som dreier seg om millioner av dollar som gikk til konsulentbedrifter mens Martin var finansminister på 90-tallet.

Dermed ligger Martin langt fra å oppnå samme popularitet som den tidligere lederen av de liberale, Jean Chretien, som gikk av i fjor.

Det viser de første prognosene etter mandagens valg i Canada, melder fjernsynsstasjonen CBS.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere