RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oversvømmes av falske penger

Danmark og flere andre europeiske land er i ferd med å oversvømmes av falske pengesedler, trolig produsert ved en regulær pengefabrikk ett eller annet sted i Øst-Europa.

Hittil er det funnet 800 falske hundrelapper i Danmark, men kvaliteten på sedlene er svært høy og politiet frykter derfor at betydelige mengder kan være i omløp, skriver Jyllands-Posten.

–Vi mener at pengene stammer fra Øst-Europa og det er snakk om særdeles godt lagde sedler. De ble først oppdaget i mai og siden har vi fått mange henvendelser. Bare i København er det oppdaget 700 falske sedler, sier kriminalinspektør Peter Forstrøm til avisen.

Ifølge Forstrøm, som leder København-politiets bedrageriavdeling, har man aldri tidligere sett tilsvarende kvalitet på falske pengesedler i Danmark.

Politiet tror sedlene kommer fra en regulær pengefabrikk ett eller annet sted i Øst-Europa, og sitter med tekniske spor som viser at denne også produserer falske dollar-, pund- og euro-sedler.

Fabrikken har trolig en trykkekapasitet på opptil en halv million pengesedler om dagen, av en kvalitet som ikke engang bankansatte uten videre greier å avsløre som falske.

Selv hologrammene som er skjult i de danske hundrelappene er gjengitt som de skal, og det er også vannmerke på sedlene. Den ene av de to sikkerhetstrådene mangler imidlertid.

–Når nå pengene først er kommet inn i landet, og noen har kontakt med falskmyntnere som kan levere penger av denne kvalitet, så vil de bestille riktig mange av dem, sier en av politiets fremste eksperter på området, Niels Ørnskov, til Jyllands-Posten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere