RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overvåker USA-valg

(Foto: EPA/Scanpix)
For første gang skal et amerikansk presidentvalg overvåkes av utlendinger. Oppdraget er gitt til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Organisasjonen er invitert av det amerikanske utenriksdepartementet, og skal undersøke om alt går riktig for seg når sittende president George W. Bush og utfordreren John Kerry kjemper om velgernes gunst i november.

Bakgrunnen for invitasjonen er problemene som oppsto rundt det forrige presidentvalget i delstaten Florida, ifølge TV-selskapet CNN. Påstander om valgfusk til fordel for republikanerne fikk demokratiske representanter i Kongressen til å be om valgobservatører fra FN.

Muligheten for FN-observatører ble stanset av republikanerne, men i et brev som ble offentliggjort i forrige uke, skriver USAs utenriksdepartement at det i stedet har sendt en invitasjon til OSSE.

- Jeg er glad for å høre at utenriksdepartementet tar hensyn til behovet for internasjonale observatører. Vi håper virkelig at observatørenes tilstedeværelse vil sikre at enhver persons stemme blir hørt, og at alle stemmesedler blir talt, sier den demokratiske kongressrepresentanten Barbara Lee.

OSSE har en rekke medlemsland utenfor Europa, blant annet USA. I 1990 undertegnet landene en avtale hvor de forpliktet seg til å overvåke hverandres valg.

Organisasjonen sendte ti observatører til det amerikanske mellomvalget i 2002, da republikanerne sikret seg flertall i både Senatet og Representantenes hus.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere