*Nettavisen* Nyheter.

Øystrid mellom Russland og Japan uløst

Russlands president Vladimir Putin og Japans statsminister Shinzo Abe fortsatte fredag det to dager lange møtet, men uten å enes om striden rundt øygruppen Kurilene. Foto: (Scanpix)

Striden om øygruppen Kurilene er fortsatt uløst etter to dager med møter mellom Russlands president Vladimir Putin og Japans statsminister Shinzo Abe.

16.12.16 09:52

Samtalene ble gjennomført i Abes hjemby og i Tokyo. Målet var å få på plass en avtale etter at de første samtalene startet i 1956.

– Det ville ha vært naivt å tro at vi kan løse dette på flekken, sa Putin på en felles pressekonferanse med Abe fredag.

– Men det er uten tvil nødvendig å fortsette for å komme fram til en løsning, la Putin til.

Abe sa seg enig.

– Å få på plass en fredsavtale som man ikke har klart å få i stand på over 70 år, er ikke enkelt. Men jeg tror at vi, som de to landenes ledere, har vært i stand til å vise vår oppriktige besluttsomhet ved å fortsette å arbeide fram mot en fredsavtale, selv om veien foran oss fortsatt er vanskelig, sa Abe.

Japan hevder Sovjetunionen tok til seg de fire sørligste øyene i Kurilene, som kalles De nordlige territoriene i Japan, på ulovlig vis like før avslutningen av andre verdenskrig, da Sovjetunionen utviste 17.000 japanere til Hokkaido.

Striden om Kurilene er årsak til at Japan og Russland ikke har undertegnet noen formell fredsavtale. (©NTB)

HTML EMBED
embedNAvideo("lfX4K6rhOEhS0CRERvz7ow", false)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.