*Nettavisen* Nyheter.

På disse flyplassene blir du ebolasjekket

HELSESJEKK: Denne uken innføres det screening av utvalgte flypassasjerer på Storbritannias største flyplass, Heathrow, i kjølvannet av ebolautbruddet i Vest-Afrika. Foto: Steve Parsons (Pa Photos)

Norge ser foreløpig ingen grunn til å følge eksempelet fra USA og Storbritannia med ebolasjekk av flypassasjerer.

15.10.14 17:42

OSLO (Nettavisen): Amerikanske og britiske myndigheter er blant dem som nå innfører ebolasjekk av flypassasjerer. Norge vil foreløpig ikke følge eksempelet.

Amerikanske myndigheter trappet tirsdag opp tiltakene for å hindre ebola-smitte i å spre seg til USA. Det innføres torsdag screening av flypassasjerer ved fire nye flyplasser; Washington Dulles International, Chicago O'Hare, Newarks Liberty og Hartsfield-Jackson i Atlanta, melder ABCNews.

Fredag startet man med screening på Kennedy International Airport i New York.

Kan bli satt i karantene

Flypassasjerer som nekter å la seg ebolasjekke kan bli satt i karantene eller avvist av den amerikanske grensekontrollen, melder Yahoo News.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


150 passasjerer daglig

Ifølge amerikanske myndigheter reiser det hver dag 150 passasjerer fra eller til Liberia, Sierra Leone eller Guinea – de verst rammede ebolalandene. Nær 95 prosent av disse lander først på en av disse fem hovedflyplassene.

Tirsdag ble det også innført screening av flypassasjerer på Heathrow.

Helsedirektoratet opplyser at det ikke er aktuelt å innføre tilsvarende tiltak i Norge.

- Det er ingen nye vurderinger rundt dette, sier pressekontakt Britt Randi Hanssen i Helsedirektoratet til Nettavisen tirsdag kveld.

Fredag møttes Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet for å diskutere om en slik helsesjekk kan være aktuelt i Norge, men konklusjonen er foreløpig nei.


- Ikke effektivt

- Norge har ingen direkte flygninger fra Guinea, Liberia og Sierra Leone. Effekten av såkalt entry screening er svært omdiskutert, og gitt dagens epidemiologiske situasjon mener vi dette ikke vil være et effektivt tiltak i Norge nå, sa assisterende smitteverndirektør Lise Vold i Folkehelseinstituttet til NTB torsdag.

- Den faglige tilrådningen har vært at dette tiltaket er lite virksomt, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Heathrow og Gatwick

Storbritannias statsminister David Cameron ga denne uken ordre om kontroller ved britiske flyplasser og togterminaler i kjølvannet av ebolautbruddet i Vest-Afrika.

Screening, som innebærer en febertest og spørsmål for å avklare om du kan utgjøre en risiko, skal i løpet av uken være på plass på alle Heathrow-terminaler og neste uke også på Gatwick og Eurostar-terminaler, melder The Independent på nett.

Mandag ble flere passasjerer som ankom Heathrow fra Liberia møtt med en slik helsesjekk, men da var den frivillig, ifølge avisa.

Det er ikke mulig å garantere seg mot at ebola ikke skal komme til Storbritannia, sier landets helsemyndigheter.


Singapore

Fra og med onsdag vil Singapore sjekke reisende som ankommer fra land med ebolavirus, melder NTB.

Foreløpig står Guinea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Senegal og Den demokratiske republikken Kongo på lista, ifølge todayonline.com.

Det er reisende på Changi Airport som vil merke tiltakene, skriver avisa.

Der vil kroppstemperaturen bli målt og de reisende må fylle ut et spørsmålsskjema.

I tillegg blir de reisende bedt om å fylle ut en helseerklæring, inkludert kontaktdetaljer mens de oppholder seg i bystaten.

Dersom noen har feber, vil de bli brakt i ambulanse til sykehus for videre oppfølging.

- Reisende som er friske, men som kan ha blitt eksponert for ebolaviruset, vil bli satt i karantene eller satt under overvåking, avhengig av en risikovurdering, heter det i kunngjøringen fra helsemyndighetene der ifølge NTB.

DIREKTE: Nettavisen følger utviklingen etter ebolautbruddet i Vest-Afrika

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.