RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På krigsstien i Danmark

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
LO-leder Roar Flåthen demonstrerer mot den danske regjeringen.

København (ANB): Tirsdag støttet han sin kollega i en kjempedemonstrasjon mot den danske regjeringen.

Det var titusener av demonstranter ved Folketinget og regjeringskvartalet i København. Her sa danske LO nei til den borgerlige regjeringens nedskjæringspakke. – De arbeidsløse og de svakeste skal ikke betale for de rikes skattelettelser, var budskapet.

- De politiske frontene i Danmark er i ferd med å hardne til. Nedskjæringspolitikken fra den danske regjeringen rammer de svakeste, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ledende sosialdemokrater og LO-tillitsvalgte i Norden er samlet til en tre dagers kongress i Helsingør, og Flåthen mener det var naturlig å spandere en ettermiddag i København for å gi dansk LO moralsk drahjelp ved demonstrasjonen.

Faglige rettigheter
Flåthen reagerer kraftig på at den danske regjeringen vil fjerne barnetrygden etter barn nummer to og halvere skattefradraget for fagforeningskontingent. Han mener det er ekstra ille at den økonomiske støtten ved arbeidsledighet blir kraftig barbert.

- Dette er en provokasjon mot den danske fagbevegelsen, sier den norske LO-lederen.

Flåthen registrerer at dansk LO nå orienterer seg klarere i samarbeid med det sosialdemokratiske partiet.

- Det er en tydeligere politisk retning i LO for et ønske om et politisk skifte. Nå er det i ferd med å bli en bedre dialog, sier han og peker på at det ble brudd mellom LO og Sosialdemokratene før årtusenskiftet under statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Nytt alternativ
- Siden har danskene ikke hatt et fagligpolitisk samarbeid slik vi kjenner det i Norge, sier Flåthen, og gleder seg samtidig over at venstresiden i Danmark nå forsøker å sy sammen et politisk alternativ til de borgerlige.

- LO i Danmark ser at den borgerlige politikken nå går hardt ut over LOs medlemmer og deres faglige rettigheter, sier han.

- Hva kan Norge lære av det som skjer i Danmark?

- Det bør være en vekker for oss og en påminnelse om hva vi kan ha i vente dersom det blir borgerlig flertall ved neste korsvei i Norge. Det samme har jo skjedd i Sverige. Vi husker hva Bondevik i sin tid gjorde, sier han.

Tøffere holdning
- Med det politiske bildet vi nå ser i Norge med både et stort Frp og et stort Høyre kan vi få en tøffere holdning mot fagbevegelsen. Det var den situasjonen vi hadde foran stortingsvalget i fjor høst. Vi hadde vår diskusjon i fjor, og valgte da å støtte opp under en fortsatt rødgrønn trepartiregjering. Det gikk bra den gang, mot alle odds.

- Hvorfor stiller du opp i København?

- Når vi først er på nordisk kongress i Helsingør, så er det veldig OK å kunne få være med på LOs markering sammen med våre kolleger i dansk LO. De står overfor en alvorlig situasjon. Innstrammingen fra regjeringens side går mye mot faglige rettigheter. Og så blir det trangere for dem som allerede har det trangt, sier Flåthen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere