Gå til sidens hovedinnhold

På sporet til Afrika

Ingeniørene har drømt om det lenge, men nå kan det endelig bli en underjordisk tunnel mellom Europa og Afrika.

(SIDE2): En togbane som forbinder Spania med Marokko har vært på planleggingsstadiet lenge, men nå kan drømmen bli en virkelighet.

Med godt utsyn fra klippene på Gibraltar kan man se Afrika på den andre siden av innseilingen til Middelhavet. Om 20 år vil man etter planen kunne ta seg tørrskodd under vannmassene som skiller de to kontinentene.

Prosjektet blir sammenlignet med tunnelen under Den engelske kanal, og etter flere år med undersøkelser ser man «lyset i tunnelen». Togforbindelsen skal kunne transportere både passasjerer, biler og varer mellom Tarifa i Spania og Tanger i Marokko.

En økt handel er ventet å følge en slik utbygning, men kostnadene er beregnet til rundt 77 milliarder norske kroner.

Ifølge danske Jyllands-Posten, vil en tunnel under Gibraltarstredet by på vesentlige komplikasjoner. Jorden som ligger under havbunnen er både bløt og usikker, noe som gjør det vanskelig å grave ut en passasje. I tillegg er det for dypt på smaleste delen av stredet.

Avstanden på den strekningen man har foreslått å bygge tunnelen er 35 kilometer, og selv her er det 350 meter ned til havbunnen. Dette igjen gjør at en eventuell tunnel vil ligge nesten 600 meter under havbunnen og nesten en kilometer under havoverflaten.

Reklame

Husker du disse to idiotene?