RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På traktor til Sydpolen

Sist oppdatert:
Reisen har tatt lengre tid enn Manon Ossevoort regnet med.

Sydpol-reisen til nederlandske Manon Ossevoort går ikke raskt. Til gjengjeld har opplevelsene vært mange i løpet av de to og et halvt årene reisen har vart.

Ossevoort kaller reisen fra Holland til Sydpolen som «performance art», og forteller at traktoren hennes har fungert som en enslig redningstjeneste for kjøretøy med motorstopp på afrikanske landeveier.

- Ved ett tilfelle tauet jeg en buss 140 kilometer gjennom ørkenen til hovedstaden i Sudan, forteller hun til BBC.

Snittfart på 5 km/t
Så langt har traktoren ikke brutt sammen en eneste gang. Toppfarten er på gode 20 kilometer i timen, men gjennomsnittsfarten har så langt begrenset seg til om lag fem km/t.

- Jeg ble fortalt av bønder i hjemlandet mitt at traktoren var veldig pålitelig. Men de har god sans for humor, og det de ikke fortalte meg, var at den også var veldig treg, sier hun.

Manon sitter på traktoren i opptil ti timer om dagen. Om natten sover hun i et spesialbygd telt på toppen av doningen.

Varme og gjestfrie
Til tross for å være en enslig kvinne på reisefot har hun aldri følt seg truet av andre mennesker i løpet av de to og et halvt årene. I stedet forteller hun at hun har blitt varmt og gjestfritt mottatt av de mange menneskene hun har møtt underveis.

Hun innrømmer imidlertid at det har hendt at hun har blitt skremt skygger i nattemørket, og hun skulle gjerne vært foruten å stå ansikt til ansikt med støttennene til en elefant.

15.000 km igjen
På sin lysegrønne traktor har hun nå tilbakelagt 20.000 kilometer. Og i løpet av det neste året håper hun å være i mål på sin fantastiske reise etter ytterligere 15.000 kilometer og fem afrikanske land.

Ved ankomsten til Sydpolen har hun planer om å innkapsle beskjeder og hilsener hun har fått underveis i isen. Neste november håper hun å kunne laste traktoren om bord på en båt ved Kapp det gode håp for reisens siste etappe.

LES MER: Manons hjemmeside

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere