*Nettavisen* Nyheter.

På vei til verdensleir i flomlandet

Lørdag samles 40.000 speidere til verdensleir i flomrammede England.

26.07.07 18:05

Mens store deler av England står under en halvmeter vann og folk må evakuere husene sine, gjør speidere fra hele verden seg klar til verdens største speiderleir .

Den gigantiske speiderleiren kalles Jamboree og finner sted i Hylands Park i Chelmsford like utenfor London 27. juli til 8. august.

Den norske kontingenten består av speidere fra KFUK-KFUM-speiderne og fra Norges speiderforbund, i alt 400 speidere. De skal delta på verdensjamboree under mottoet «Ett løfte, en verden»,100 år etter at Lord Baden Powell arrangerte verdens første speiderleir med 22 deltagere. Nå møtes 40.000 speidere fra 150 land.

Se video fra reisen slik den kunne vært, lenger ned i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Møte andre speidere
Fredrik Stensrud er på sin første Jamboree noensinne, siden han startet opp igjen i speideren i Gressvik i Fredrikstad. Sammen med troppen sin, Storm, har han tjuvstartet på verdensjamboreen med en rundtur i York-området.

-Det har vært utrolig kjekt, masse å gjøre. Og vi har opplevd veldig mye, sier Fredrik, som er speider i Norges speiderforbund.

Han har fått med seg både spøkelseshistorier og stasjonen der Harry Potter-filmene er spilt inn.

Hva gleder du deg mest til på jamboree?

- Ja, nå vet jeg ikke helt alt hva vi skal gjøre der ennå. Men det å møte andre speidere, og å bytte merker med andre i et stort telt, og en tur til London blir bra, sier han.

Dessuten synes han det er kjempeartig å være sammen med de andre i troppen.

Du kan følge opplevelser fra verdensleiren på speidernes offisielle jamboreeside.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gjørmepytter
Jamboree-leder Erik-Bodahl Johansen sier de speiderne som allerede har ankommet så langt ikke har merket noe til flommen.

- Nei, vi har det fint,. Her er det sol og flott vær. Vi har ingen planer om å avlyse leiren, selv om noen lurer på det, sier han.

Den offisielle Jamboreeweben melder om noen få søleområder etter at himmelens sluser har åpnet seg noen ganger.’

«Chelmsford og Higland Park hvor kjempeleiren skal være, er relativt uanfektet av vannmassene. Essex er sannsynligvis det tørreste området i Storbritannia, og bortsett fra nooen regnskyll og søledammer fortsetter leiroppbyggingen» heter det.

Sammen over rekka
Flertallet av speiderne tar fly til leiren, de siste i dag fredag 27. juli. Men de virkelige tøffingene tatt sjøveien til England. Tropp Oseanor forlot Terneviga i Kristiansand 8.juli i seks seilbåter.

Torsdag nådde de London etter en seilas med både krabbemating med dagens frokost og middag og sykkelturer underveis, etter å ha vært innom Læsø i Danmark, i Grenaa, i Laboe i Tyskland og Kielkanalen, og Nederland på veien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men seilasen har ikke vært helt uten problemer. For båten «Nordsjø» sin del, ble seilasen mot Juelsminde en mindre god opplevelse da storseilet revnet i en tidligere sprekk, og en uheldig speider kom til å miste den nye og pene kaffekjelen på sjøen. I tillegg sprakk en vanntank, slik at skal mannskap og speidere ombord på Nordsjø nå skal skaffe kaffe, må de ut på tiggertokt.

Dessuten har flere speidere blitt truffet av amors piler underveis på reisen, ifølge reisebrevene som styrmann Christian Sangereid på «Havbraatt» har skrevet.

Nå gjenstår det å se om det blir mer kjærlighet når sjøtroppen kommer på land, og om det blir like mye vann der som under båtene de seilte. Lørdag starter kjempeleiren.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.