Palestinere satte fyr på Josefs grav

Palestinere har satt fyr på Josefs grav, en jødisk helligdom på den okkuperte Vestbredden, opplyser palestinsk og israelsk sikkerhetspersonell.

16.10.15 11:43

Det var i løpet av natt til fredag at en gruppe på rundt 100 palestinere stormet den bibelske graven, som ligger i Nablus på Vestbredden. Palestinske sikkerhetsstyrker kom til stedet og presset gruppen tilbake, men da hadde noen av dem allerede satt fyr på graven.

– Vi ser svært alvorlig på hendelsen og fordømmer ethvert angrep på hellige steder. Vi skal spore opp og pågripe de som sto bak, heter det i en uttalelse fra israelske militære.

Videoopptak fra stedet viser en omfattende brann. Israelske soldater var fredag morgen utplassert ved graven for å hindre nye angrep, og for å reparere skadene.

I en uttalelse fredag formiddag fordømmer palestinernes president Mahmoud Abbas ildspåsettelsen på den jødiske helligdommen.

Krisemøte

Fredag skal FNs sikkerhetsråd samles til krisemøte om den økende volden mellom Israel og palestinerne.

I løpet av de siste to ukene er 32 palestinere og sju israelere drept. Uroligheten er den verste på flere år og er delvis utløst av palestinsk sinne og frustrasjon over det de ser som en snikende og økende jødisk innflytelse over plassen foran al-Aqsa-moskeen.

Varsler mer vold

USAs utenriksminister advarte torsdag Abbas mot å hisse til vold mot israelere.

Abbas, som leder Fatah-bevegelsen og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, sa i forrige uke at han ikke ønsker væpnet konfrontasjon, men han har sagt at han støtter det han kaller selvforsvar, og at han støtter en «fredelig folkeoppstand» mot Israel.

Hamas-bevegelsen, som styrer Gazastripen, har på sin side hyllet de mange angrepene mot israelere de siste to ukene. Flere palestinske grupper kunngjorde at tirsdag skulle være «raseriets dag», og tirsdagen ble en blodig dag mange steder.

Hamas har kunngjort at fredag, som er en viktig dag for muslimer, skal være en ny dag med «sinne og konfrontasjoner» i alle byene på Vestbredden. Andre palestinere har gitt dagen kallenavnet «Fredagsrevolusjonen». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.