RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Palestinerne har ikke tro på Arafat

90 prosent av palestinerne regner sine egne myndigheter som korrupte, og bare 28 prosent sier de er fornøyd med det palestinske lederskapet, viser meningsmålinger

Aldri før har protestene mot Yasser Arafats styre vært sterkere, og Arafat ble presset til en ydmykende u-sving da han mandag måtte omgjøre beslutningen om å utnevne sin egen nevø som sikkerhetssjef.

FNs generalsekretær Kofi Annan har gått ut og anmodet de palestinske selvstyremyndighetene om raskt å reformere sikkerhetstjenestene for å stanse kaoset på Gazastripen.

Tirsdag lyktes han til slutt å overtale statsminister Ahmed Qurei om å trekke tilbake sin avskjedssøknad. Qurei som lenge hardnakket sto på sin avskjedssøknad, ga – i hvert fall foreløpig – etter for presset.

En ny meningsmåling offentliggjort tirsdag, må imidlertid være nokså urovekkende for Arafat og hans menn.

I undersøkelsen som er foretatt av An Najah-universitetet i Nablus på Vestbredden, svarer bare 23.9 prosent at de tror at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) er i stand til å løse den pågående, politiske krisen. Bare 28 prosent sier de er fornøyd med PAs styre.

60 prosent mener at Qurei ikke er i stand til å utføre sin statsministergjerning slik han burde.

I en annen, fersk meningsmåling mener hele 90 prosent at PA er korrupte.

Likevel fastholder svært mange palestinere at presidentens stilling ikke er truet. "Det finnes ingen andre valg enn den gamle mannen" står det over det sønderskutte hovedkvarteret til Arafat.

Ikke personlig

–De siste demonstrasjonene i Gaza var ikke mot Arafat som person eller leder. De var rettet mot hans politikk og utnevnelsen av personer som er viden kjent for korrupsjon, slik som slektningen Mussa Arafat som Arafat utnevnte til ny sikkerhetssjef, sier en palestinsk akademiker.

Det var denne utnevnelsen Arafat måtte gå tilbake på etter at det utløste omfattende uro på Gazastripen. Palestinerne mener at Mussa Arafat er den mest korrupte av alle palestinske tjenestemenn.

–Situasjonen med at PA ikke fungerer skikkelig er langt fra ny. Det som er nytt er at folk er gått lei, uttalte visehelseminister Sufian Abu-Zaida søndag.

–Når Arafat føler fare, gjør han trekk som fører til at folk blir fornøyde. Hvis han gir etter, vil folk føle at han likevel hører på sitt folk, og hans popularitet vil stige igjen, sier den palestinske akademikeren.

Nå er det akkurat det Arafat har gjort; han har overtalt Qurei til å fortsette, og omgjort utnevnelsen av sikkerhetssjefen.

Likevel er Arafats stilling klart svekket, ifølge eksperten.

–Hvis Arafat viderefører sin politikk og lar korrupte tjenestemenn fortsette, i gamle eller nye stillinger, vil han utfordre sitt folk. Spesielt i Gaza vil han stå i fare for å miste popularitet, sier akademikeren.

Langt rulleblad

Arafat er ofte blitt kritisert for å la korrupte tjenestemenn inneha viktige stillinger.

I 1997 viste en rapport lagt fram av den palestinske nasjonalforsamlingen at nesten 40 prosent av PAs årlige budsjett forsvant, trolig til bestikkelser og korrupsjon.

Mellom 1995 og 2000 kanaliserte PA en inntekt på over 898 millioner US dollar til hemmelige kontoer, der bare Arafat har tilgang, ifølge opplysninger fra Det internasjonale pengefondet IMF.

Den palestinske politisjefen Ghazi Jabali, som ble bortført i flere timer av arbeidsledige palestinere fredag, blir sett på som en av verstingene når det gjelder korrupsjon og kriminalitet.

Jabali er ikke bare beskyldt for å snyte palestinske forretningsmenn for millioner av dollar, men blir også beskyldt for å ha utført voldtekter.

Da israelske soldater gjennomsøkte hjemmet hans i Ramallah for to år siden, fant de en kiste full av gull og smykker.

Selv om Arafat beskyldes for å omgi seg med korrupte tjenestemenn, er det ingen som retter anklager mot ham personlig. Arafats spartanske livsstil er viden kjent.

–Men Arafat kjøper seg lojalitet med penger, sier en palestinsk journalist. (©NTB-AFP-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere