RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Palestinske grupper vil stanse angrep i Israel

Foto: Jacqueline Larma (AP)
Palestinske ytterliggående grupper ble lørdag enige om et forslag til våpenhvile som betyr at det ikke gjennomføres flere selvmordsangrep inne i selve Israel.

Representanter for gruppene som er samlet for samtaler i den egyptiske hovedstaden Kairo, ser imidlertid ikke ut til å være innstilt på å avslutte kampen mot israelske soldater og nybyggere i de okkuperte palestinske områdene.

Israel har tidligere sagt at våpenhvileforslag som bare omfatter angrep på israelske sivile, vil bli avvist.

Den palestinske statsministeren Ahmed Qurie (bildet) ankom Kairo lørdag, men skulle ikke delta i samtalene med de andre palestinske gruppene før mot slutten av møtet søndag. Han avviste at Israel har lovet å overholde en eventuell våpenhvile.

- Vi har ikke diskutert temaet med Israel. Først må vi bli enige med oss selv, deretter vil vi snakke med israelerne, sa Qurie. Etter planen skal han møte den israelske statsministeren Ariel Sharon kort tid etter at samtalene i Kairo avsluttes.

Organisasjonen til den palestinske presidenten Yasser Arafats, Fatah, har presset på for at alle de 13 gruppene som deltar i helgens forhandlinger i Kairo, stiller seg bak en felles erklæring om våpenhvile.

Men egyptiske forhandlere har hatt en vanskelig jobb med å få partene til å nærme seg hverandre. Den islamistiske gruppen Hamas har insistert på at det bare kan bli aktuelt med en fullstendig våpenhvile hvis Israel først stanser alle angrep mot palestinere.

En arabisk diplomat mente Hamas hadde vist en viss fleksibilitet, skriver NTB-Reuters-AFP.

- Hamas kan godta en betinget våpenhvile med Israel, men gruppen ønsker ingen offentlig kunngjøring av standpunktet, sa diplomaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere