*Nettavisen* Nyheter.

Palin-protesjé knuste veteran

Foto: TIM SHAFFER (Reuters)

Nå står Republikanerne i fare for å miste sjansen til å kapre flertallet i Senatet.

15.09.10 13:06

Den konservative Christine O'Donnell (41) vant over tildigere kongressmedlem og veteran Mike Castle i primærvalget i Delaware natt til onsdag. Dermed blir O'Donnell Republikanernes senatorkandidat i Delaware under valget 2. november.

Politiske analytikere mener dette minker Republikanernes sjanse til å få flertall i Senatet.

Tea Party-bølge
Den nye konservative Tea Party-bevegelsen, som vokste fram i fjor, har utfordret den tradisjonelle partiledelsen. Hittil har kandidater som støttes av Tea Party-bevegelsen, vunnet nominasjonsvalg i delstater som Nevada, Colorado, Florida, Kentucky og Alaska.

O'Donnell var i utgangspunktet en lite kjent markedskonsulent, men populariteten skjøt fart da tidligere visepresidentkandidat og Tea Party-tilhenger Sarah Palin gikk ut og ga henne sin støtteerklæring.

O'Donnell skal nå kjempe om visepresident Joe Bidens tidligere senatsplass mot Demokratenes kandidat Chris Coons. Den republikanske partiledelsen frykter O'Donnell er for konservativ til å vinne primærvalget mot Demokratene i den demokratvennlige delstaten Delaware.

Skreddersydd
Derimot hadde Castle en reel sjanse til å kapre senatsplassen.

- Han anses for å være skreddersydd for denne delstaten, og gir dem sjanse til å vinne primærvalget, sa USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen før primærvalget.

- Hvis hun (O'Donnell) blir nominert, så er man redd for at Demokratene ror i land og beholder denne senatsplassen. Så vidt jeg forstår, så har partiledelsen aktiv gått inn for å hindre at Tea Party-kvinnen vinner denne nominasjonen.

Melby er leder for Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Representantenes hus
Republikanerne har stor sjanse til å lykkes med å ta fra Demokratene flertallet i Representantenes hus, men vil trolig slite med å få flertallet i Senatet dersom de taper senatsplassen i delstater som Delaware.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.