*Nettavisen* Nyheter.

Pappa mistet kone og fem barn

Foto: FREDRIK SANDBERG (AFP)

En hel bydel er i sjokk etter at en mor og fem barn mistet livet i en blokkbrann lørdag kveld. Faren og de gjenværende barna får krisehjelp.

27.07.09 07:51

Moren i 40-årene og hennes fem døtre i alderen ett til 16 år ble funnet i trappegangen i blokka, ikke i heisen, opplyser politiet i Stockholms län. Ytterligere tre personer ble skadet i brannen i Rinkeby ved 22-tiden lørdag kveld, to av dem alvorlig.

– Ikke mordbrann
Årsaken til brannen er ennå ikke klarlagt.

– Det er foreløpig ikke noe som tyder på at det skulle dreie seg om en mordbrann, sier informasjonsansvarlig Karin Solberg hos Polismyndigheten i Stockholms län til Nettavisen søndag kveld. Hun beskriver brannen som en tragisk ulykke.

Svensk-somalisk familie
Familien som ble hardt rammet i brannen er svenske statsborgere med somalisk opprinnelse.

Faren og to sønner var ikke hjemme da det brant. Nå sitter de tilbake og skal forsøke å bearbeide sjokket og tapet. Familien får krisehjelp og støtte fra en muslimsk menighet, venner og et helt lokalsamfunn.

Bydel i sjokk
Bydelen Rinkeby i Stockholm har en stor andel innvandrere. Svenske medier forteller at branntragedien har rystet hele lokalsamfunnet.

På Rinkeby torg har mange samlet seg for å snakke om brannen og for å trøste hverandre. Ved inngangen til T-banestasjonen er det åpnet et lokale der folk kan henvende seg for å få hjelp og støtte. Her er det en prest, en imam og representanter for kommunen til stede, melder nyhetsbyrået TT.

Ifølge svenske medier forsøkte moren og døtrene å evakuere leiligheten da den begynte å brenne.

Brannsjef Christer Enghov uttaler til aftonbladet.se at de seks trolig hadde klart seg om de hadde blitt værende i leiligheten.

Seks døde, tre skadd
Kvinnen som omkom ble ført til sykehus med alvorlige røykskader, men livet sto ikke til å redde. Jentene som omkom er født i 2008, 2002, 1999, 1997 og 1993, ifølge politiet.

Ytterligere tre personer ble skadet i brannen. Politiet har kunnet avhøre den ene av de tre, en kvinne, men ikke de to andre.

– Det var panikk og kaos. Folk gråt og skrek, uttalte et øyenvitne til Expressen.se.

– Brannen utviklet seg raskt og den var fullt utviklet da vi kom til stedet. Flammer slo ut og trappehuset var fylt av røyk, sier Jonas Fröjmark i Stockholms brannvesen til Aftonbladet.

Brannen ble meldt klokka 22.22 lørdag.

Politiets teknikere jobbet hele natt til søndag og fortsatte søndag med sitt arbeid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.