*Nettavisen* Nyheter.

Paradisøya Palau forbyr flere typer solkrem for å redde korallrevet

PALAU: En rekke typer solkrem vil bli forbudt på ferieøya Palau, øst for Filippinene. Foto: NTB Scanpix

Tar du med deg forbudte solkremstyper til Palau, vil de bli konfiskert.

05.11.18 18:17

Ferieøya Palau, som ligger øst for Filippinene, forbyr en rekke typer solkrem fordi de mener det kan være skadelig for korallrevet, melder CNN.

Ifølge en uttalelse fra departementet for naturlige ressurser, miljø og turisme, skal Palau være det første landet i verden som kommer med et forbud mot totalt ti kjemikaler som ofte brukes i solkrem, blant annet oksybenzon, oktinoxat, oktokrylen, triklosan og andre parabener.

Bot på tusen dollar

I en uttalelse skriver president Tommy Remengesau at de vil selge miljøvennlig solkrem på øya - altså krem som ikke inneholder de skadelige kjemikalene.

Det betyr at lokale butikker ikke lenger får lov til å selge eller importere solkrem som inneholder noen av de ti kjemikalene etter 1. januar 2020. Bryter de loven, kan de få en bot på opp til 1000 dollar, altså over 8.300 norske kroner.

Turister som tar med seg forbudte solkremstyper til øya, vil få de konfiskert.

«En stor drivkraft bak denne lovgivningen var «Coral Reef Research Foundation's 2017»-rapporten, som konkluderte med at det var bred spredning av solkremprodukter i Jellyfish Lake,» skriver president Remengesau i pressemeldingen.

Jellyfish Lake har lenge vært et populært turistmål for de som er glad i å snorkle.

Klikk på bildet for å forstørre.

JELLYFISH LAKE er et populært tursitmål på Palau. Her fant forskere nylig store mengder solkremprodukter. Foto: www.flickr.com/luxtonnerre (Wikimedia Commons)

Forbud på Hawaii

Både oksybenzon og oktinoxat er allerede forbudt på Hawaii, etter forskere fant store konsetrasjoner av oksybenzon ved korallrev som ofte besøkes av turister på ferieøya.

Ifølge tidligere forskning ender mellom 6.000 og 14.000 tonn solkrem i korallrev hvert år, skriver NTB. Mange av disse kremene inneholder oksybenzon, som endrer korallenes DNA og gjør dem mer følsomme for bleking og forårsaker hormonforstyrrelser som får unge koraller til å lukke seg og dø.

Klikk på bildet for å forstørre.

PALAU ligger øst for Filippinene. Foto: Google Maps

Slik finner du miljøvennlig solkrem

EU har lenge jobbet med å forby miljøgiften cyclopentasiloxane, også kalt D5, i solkrem.

Ifølge Framtiden i våre hender, inneholder flere kjente solkremmerker dette stoffet, blant annet Garnier Ambre Solaire, Nivea, Eucerin og Piz Buin. Merker som Cosmica, Cliniderm, Derma og Dermica er imidlertid fri for miljøgifter.

Se etter svanemerket på solkremen, så vet du at den er miljøvennlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.