*Nettavisen* Nyheter.

Pårørende ble feilinformert

Foto: Privat

Heidi Køhn (44) overlevde dødsbølgen, mens ektemannen Sigurd (45) og sønnen Simen (16) fortsatt er savnet. Flere ganger fikk familien feilaktig beskjed fra sykehus og UD om at de to var i live.

31.12.04 19:31

- Pårørende som er i samme situasjon bør stille seg kritisk og stille flere spørsmål enten opplysninger kommer fra UD, ambassader eller andre, sier en venn av familien, Erik Schjerven, til TV 2 Nettavisen. Han sier det har vært som en følelsesmessig berg og dalbane å få høre at Sigurd og Simen er i live, for så å høre at dette var feil opplysninger.

En misforståelse
- Det har vært helt forferdelig. Du blir jo kjempeglad når du får en sånn beskjed, sier han og forteller at familien på et tidspunkt fikk vite fra ambassaden i Bangkok at de to savnede satt på flyet og var på vei hjem.

Opplysningene om at de to var skadet og lå på sykehus, bygget trolig på en misforståelse da de to ble meldt savnet.

Ferierte i Khao Lak
Familien var på ferie i Thailand og befant seg på stranden foran Palm Adaman-hotellet i Khao Lak da de voldsomme bølgene kom.

Jazzsaksofonisten Sigurd Køhn, kjent blant annet fra bandet The Real Thing, og sønnen Simen har fortsatt status som savnede, mens Heidi Køhn slapp fra katastrofen med noen skrammer. Nå må hun reise hjem til Norge uten sine to kjære.

- Et vanvittig kaos
Flere ganger fikk hun og familien hjemme i Norge informasjon fra sykehus, ambassader og UD om at ektemannen og sønnen var i live og lå skadet på sykehus i Phang Nga. Først onsdag ble de to savnede nordmennene plassert på riktig liste.

- Det er mange som har opplevd det samme. Det har vært et vanvittig kaos, sier Heidi Køhn til Aftenposten.

- Begynte å løpe for sent
Hun sier at familien ikke forsto alvoret da de ble vitne til at vannet plutselig trakk seg tilbake på stranden i Khao Lak.

- Da den voldsommen bølgen kom, var vi paralysert. Vi begynte så altfor sent å løpe, sier hun til avisa.

Hun kan ikke få fullrost lokalbefolkningen som kom henne og andre til unnsetning da bølgen trak seg tilbake.

- De hjalp oss opp på takene, føk fram og tilbake med barn i armene, og drev oss deretter raskt opp mot jungenen og høydene, sier hun ifølge Aftenposten.

Heidi Køhns far og datter dro ned til Thailand for å gi sin støtte og for å lete. Men forsøkene på å finne Sigurd og Simen var forgjeves.

Nasjonal krisetelefon for hjemkomne og pårørende: 800 36 303.

Politiet har et felles telefonnummer som er landsdekkende: 02800.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.