Pårørende truer med sultestreik

VENTER PÅ SVAR: En slektning til en av de savnede passasjerene venter på nyheter før en pressebrifing tirsdag.

VENTER PÅ SVAR: En slektning til en av de savnede passasjerene venter på nyheter før en pressebrifing tirsdag. Foto: Andy Wong (Ap)

Ti dager uten spor av savnet fly. Pårørende sier de er i ferd med å bryte sammen.

18.03.14 11:07

Desperate pårørende til kinesiske passasjerer på forsvunnet fly truer tirsdag med sultestreik om de ikke får svar. Det melder Channel NewsAsia via AFP.

NÅ: Følg pressekonferansen i vårt livestudio

- Søket etter MH370 er større en politikk. Jeg ber alle legge stridigheter til side, sa Malaysias samferdelsminister på en pressekonferanse tirsdag. Søket etter det savnede flyet fortsetter i to korridorer, men man har nå klart å avgrense søkeområdet noe innenfor disse korridorene.

Det er nå ti dager siden passasjerflyet fra Malaysia Airlines forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Om bord var det 227 passasjerer og en besetning på tolv. En stor andel av passasjerene – 153 personer - var kinesere.

- Vi får ikke vite noe nytt, og alle er forståelig nok bekymret. De pårørende sier de vil gå til Malaysias ambassade og finne ambassadøren, sier Wen Wancheng. Sønnen var om bord på det forsvunne flyet.

Snakker om sultestreik

- De pårørende er ikke fornøyde. Du kan høre de snakke om sultestreik, uttaler en 63 år gammel kvinne fra provinsen Shandong.

Utenfor et møterom sier en annen kvinne at det er snakk om å sultestreike.

- Alle de pårørende står overfor nervøst sammenbrudd, sier hun.

Myndighetene i Malaysia, som leder etterforskningen og søket etter det forsvunne flyet, har bedt kinesiske myndigheter gjennomføre en bakgrunnssjekk av de 153 kinesiske passasjerene som var om bord. Dette er nå gjort uten at man har funnet noe alarmerende, melder Channel News Asia/AFP.

HTML EMBED


  Har satt inn 21 satellitter i søket

  En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei, sier Kina har begynt å lete etter flyet på kinesisk territorium, melder NTB via Reuters.

  Kina har satt inn 21 satellitter i søket.

  Mistenker villet handling

  Det er så langt ikke funnet spor etter det forsvunne flyet. 26 land er nå involvert i letingen. Leteområdet krysser grensene til elleve land.

  Mistanken er at det ligger en villet handling bak forsvinningen.

  På en pressekonferanse mandag opplyste Malaysias fungerende samferdselsminister at et av flyets automatiske sporingssystemer, Aircraft Communications Adressing and Reporting System (ACARS), med vilje ble slått av like etter Kota Baru og at flyets transponder ble slått av nær Igari.

  På den samme pressekonferansen ble det opplyst at det siste signalet fra flyets ASCARS kom klokka 01.07 8. mars, men at det er uklart nøyaktig når den ble slått av.

  Siste ord fra co-pilot

  Det har videre kommet fram at det var co-pilot Fariq Hamid som uttalte de siste ordene som ble fanget opp fra flyet klokka 01.20, "All right, good night!".

  Opplysningen blir sagt å styrke mistanken om kapring fordi ordene ble ytret etter at et av flyets automatiske sporingssystemer ble slått av.

  Etterforskningen og søket konsentrerer seg om to korridorer som strekker seg nordover gjennom det meste av Sør-Asia, Afghanistan, Pakistan, India og sørover gjennom Indonesia, Australia og Det indiske hav.

  Flyets navigasjonssystem ble etter alt å dømme omprogrammert før kursendringen mot vest, melder New York Times.

  Den første kursendringen mot vest som det forsvunne flyet gjorde i forhold til sin rute ble gjennomført via datasystemet og var etter alt å dømme gjennomført av noen i cockpit som kunne legge dette inn i programmet. Det er amerikanske myndigheter som opplyser dette, ifølge New York Times.

  - Større enn politikk
  - Vårt hovedmål er å finne flyet, uttalte Malaysias utenriksminister på en pressekonferanse tirsdag.

  - Søket etter MH370 er større en politikk. Jeg ber alle legge stridigheter til side, sa Malaysias samferdelsminister på pressekonferansen.

  Det ble opplyst at søket etter det savnede flyet fortsetter i de to korridorene som man tegnet opp mandag, men at man har klart å avgrense søkeområdet noe innenfor disse korridorene.

  Samferdselsministeren sier at søket i den sørlige korridoren er mest krevende fordi den er så stor.

  Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

  Her kan du enkelt bidra med din mening.