*Nettavisen* Nyheter.

Partiveteraner ber Blair gå

Foto: (AP/Scanpix)

Statsminister Tony Blair bør trekke seg på grunn av det dårlige valget for Labour, mener to eksstatsråder.

09.05.05 08:19

Tidligere helseminister Frank Dobson og tidligere utenriksminister Robin Cook mener Tony Blair må ta ansvaret for at Labour-flertallet i Underhuset ble kraftig redusert i valget sist torsdag, melder nyhetsbyrået AP.

- Jeg synes ikke at en statsminister kan bli sittende hvis en betydelig del av hans eget parti mener eneste anstendige vil være at han trekker seg, sier Frank Dobson til tv-kanalen ITV. Dobson mener Blair bærer et stort ansvar for det dårlige valgresultatet.

Brown-tilhenger
- Hvis han ikke hadde vært leder, tviler jeg på at vi hadde mistet et eneste sete. Vi ville sannsynligvis ha vunnet noen nye, sier eksstatsråden. Dobson ble utnevnt til helseminister da Tony Blair tiltrådte i 1997, men ble presset av partiledelsen til å gå av i 2000. Han tilhører kretsen rundt finansminister Gordon Brown, som de fleste regner som Blairs politiske rival og sannsynlige etterfølger,

Tony Blair ledet forrige torsdag sitt parti til valgseier for tredje gang på rad, som den første Labour-statsministeren som har oppnådd dette. Labour-flertallet i det 646-seters Underhuset ble imidlertid kraftig redusert, fra 161 til 66.

- Bør vurdere å gå
Tidligere utenriksminister Robin Cook, som gikk av i protest mot Irak-krigen, oppfordrer også Tony Blair til å vurdere å trekke seg som statsminister.

- Alle og enhver skjønner at vi ikke vant valget denne gang på grunn av Tony Blairs popularitet, sier Cook til BBC. Cook mener Blair må vurdere om ikke det nå er på tide og slippe til en ny leder som kan forene partiet.

Også en rekke andre Labour-parlamentarikere har oppfordret statsministeren til å trekke seg, men Blair-tilhengerne i regjeringen avviser kravet.

Må bygge tillit
- Jeg har stor sympati for alle som mistet plassen i Underhuset, men la oss se det i øynene, de ville verken blitt valgt i 1997 eller 2001 om det ikke var for Tony Blairs egenskaper, sier den nylig utnevnte arbeids- og pensjonsministeren, David Blunkett, til BBC.

Blunkett innrømmer imidlertid at Blair må gjenoppbygge tilliten i folket etter alle angrepene mot ham under valgkampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.