Passasjerer overmannet mistenkt flybomber

Foto: J.P. Karas (AP)

Snarrådige passasjerer kastet seg over mannen som satte fyr på seg selv om bord i flyet like før landing i Detroit i USA. Gjerningsmannen skal være sønnen til en prominent nigeriansk bankmann.

27.12.09 08:31

Et smell etterfulgt av røyk innledet dramaet om bord i Delta Air Lines’ flyging fra Amsterdam til Detroit fredag. Passasjerer forteller at de så det gløde, etter at en mann forsøkte å antenne bomben han skal ha festet til beina.

– Det hørtes ut som fyrverkeri inni et putevar, sier Peter Smith, som satt like ved gjerningsmannen under fredagens dramatiske flytur fra Amsterdam. Han forteller at en mann klatret over passasjerene rundt seg, krysset midtgangen og kastet seg over mannen.

Den modige passasjeren var Jasper Schuringa fra Nederland. Han forteller til CNN at han så at noe brant.

– Jeg dro gjenstanden vekk fra ham og forsøkte å slukke brannen med hendene, forteller han, og legger til at han fikk mindre brannsår.

– Jeg har det bra. Jeg er rystet, men jeg er glad for å være her, sa han.

Andre passasjerer og kabinansatte hjalp til med å få kontroll over situasjonen.

Gjerningsmannen selv fikk store brannskader på beina. Etter å ha blitt overmannet, ble han tatt med til setene fremst i flyet. Mannen ble tatt ut av flykabinen, lenket fast til en båre, etter landing i Detroit.

LES OGSÅ: SAS er bedt om å skjerpe sikkerheten

Panikk om bord
Det var 278 passasjerer om bord i flyet, og mange av dem ble grepet av panikk da de skjønte hva som foregikk.

– Jeg tror vi alle tenkte at vi ikke kom til å klare og lande. At vi ikke kom til å overleve, sier Richelle Keepman til NBC.

Gjerningsmannen er identifisert som 23 år gamle Abdul Farouk Abdulmutallab av amerikanske medier.

Lørdag opplyste en prominent nigeriansk bankmann, Utaru Mutallab, at hans sønn var gjerningsmannen. Han har vært bekymret over sønnens «ekstreme religiøse synspunkter», og hadde meldt fra til både amerikanske og nigerianske myndigheter om dette, ifølge familiemedlemmer.

Abdulmutallab skal selv ha hevdet at han fikk opplæring og sprengstoff i Jemen og handlet på ordre fra al-Qaida, men politikilder advarte om at dette så langt ikke er bekreftet. Mannen kan ha handlet på egen hånd, uten å ha fått opplæring av terrorgrupper, påpeker kildene. Men han kan ha vært inspirert av slike grupper.

Ifølge en tjenestemann har mannen stått på en amerikansk liste over folk mistenkt for terrorkontakter i to år, men han hadde ikke flyforbud.

Lignet skobomberen
Ifølge New York Times besto bomben av et pulver han hadde festet til beina og som han blandet med væske fra en sprøyte han hadde med seg om bord i flyet.

Fremgangsmåten skal ha minnet om metoden til den såkalte «skobomberen» Richard Reid, som hadde gjemt sprengstoff i skoene sine og forsøkte å sprenge et fly på vei til USA i 2001.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har bedt flyplasser og flyselskaper over hele verden om å skjerpe sikkerheten, og passasjerer kan oppleve forsinkelser på grunn av dette.

Nederlands antiterrorbyrå NCTb sier nigerianeren hadde kommet fra Lagos i Nigeria og at han gikk gjennom sikkerhetskontrollen som normalt på Schiphol-flyplassen i Amsterdam. Han hadde gyldig visum til USA.

– Sikkerhetsprosedyrene har blitt håndtert slik de skal, sier en talsperson for NCTb. Byrået gjør det likevel klart at dagens sikkerhetsteknologi ikke nødvendigvis kan avsløre alle farlige gjenstander.

Studerte i London
Det ble meldt at mannen hadde studert i London. University College i London opplyste at de hadde hatt en student med lignende navn som gjerningsmannen, men understreket at det ikke var sikkert at dette var samme person.

Britisk politi gjorde lørdag flere husransakelser i London i forbindelse med saken, blant annet i et fasjonabelt leilighetskompleks. Statsminister Gordon Brown forsikret om at de samarbeider tett med amerikanske myndigheter i etterforskningen.

I Nigeria er det også gitt ordre fra høyeste hold om at saken skal etterforskes av landets sikkerhetsmyndigheter, og at de skal samarbeide med USA.

– Vi erklærer tydelig at vi som nasjon avskyr alle former for terror, sa en talskvinne for regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.