RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Passerte sikkerhetskontrollen med kniver

Sist oppdatert:
Svenske reportere klarte i går å få med seg kniver gjennom sikkerhetskontrollen og om bord i fly på de to storflyplassene Arlanda og Kastrup.

Aftonbladet testet i tirsdag flysikkerheten på åtte flyplasser i Sverige og på Kastrup i København.

På de mindre flyplassene ble reporternes kniver, sakser og neglefiler oppdaget, men på storflyplassene Arlanda i Stockholm og Kastrup i København var det verre.

Tollekniv
Luftfartsverket i Sverige har ansvar for alle de svenske flyplassene Aftonbladet besøkte, med unntak av Kristianstad og Västerås:

- Det er kjedelig at farlige gjenstander kommer gjennom sikkerhetskontrollen. Men hvordan vi enn gjør det, kan kontrollen aldri bli hundre prosent sikker. Til det har vi ikke den teknikken som kreves, sier Lars Röhne i Luftfartsverket til Aftonbladet.

På Kastrup, som er Nordens største flyplass, har politiet ansvar for sikkerheten. De ser svært alvorlig på at en reporter klarte å få en tollekniv med sju centimeter langt blad med seg inn på flyet.

- Vi kan ikke gi noen offisiell kommentar på hvordan kniven kunne passere gjennom kontrollen. Først må vi prate med dem som jobbet der, sier visepolitimester Per Reiddervold ved flyplasskontrollen.

- Vil skje igjen
På Arlanda blir kontrollene utført av Falck security.

- Kontrollene er underlagt Luftfartsverket, og vi kan ikke fraskrive oss ansvar. Det er ikke tilfredsstillende at kniven ikke ble oppdaget. Men ettersom systemet ikke er helt sikkert, kommer det til å skje igjen, sier Lars Röhne.

I fjor var 16,4 millioner reisende innom Arlanda. For å garantere full sikkerhet kreves det ifølge Röhne at personalet går gjennom all håndbagasje og kroppsvisiterer alle passasjerene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere