RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pattedyr øker nattaktiviteten for å unngå mennesker


TAR NATTEN: Reven er blant dyrene som har vært med i studien. Her er en rev som spaserer forbi statsministerboligen i London i den tiden på døgnet når mennesker ikke dominerer den vanligvis så travle Downing Street.
TAR NATTEN: Reven er blant dyrene som har vært med i studien. Her er en rev som spaserer forbi statsministerboligen i London i den tiden på døgnet når mennesker ikke dominerer den vanligvis så travle Downing Street. Foto: Justin Tallis (AFP)
Menneskets herredømme over dagen gjør pattedyr til nattdyr.

I en stor undersøkelse gjennomført på 62 arter av pattedyr på seks kontinent, viser forskere ved Berkeley universitet i California at pattedyrene unngår mennesker ved å bli nattdyr.

Studien er publisert i Science og sluppet som kortversjon på universitetes hjemmeside.

- Katastrofale tap i antall ville dyr som resultat av menneskelig aktivitet er veldokumentert, men atferdsendringene til dyr som følge av aktiviteten er vanskeligere å studere og kvantifisere, sier Kaitlyn Gaynor som har ledet studien.

Fra mars i år: 11 rådyr drept av hunder i Oslo på bare to måneder

68 prosent økning

Ved hjelp av GPS-sendere, viltkameraer og direkte observasjoner har forskere studert atferdsendringene til 62 arter av pattedyr på seks kontinenter.

RÅ OG KALV: Ei rå og ungen hennes fotografert langs Bispeveien utenfor Sandefjord tidlig en mandag morgen.

Funnene viser at arter som vanligvis deler aktiviteten mellom natt og dag, øker sin nattaktivitet med 68 prosent når de lever rundt mennesker. Atferden er lik for rovdyr og planteetere.

- Vi forventet å finne en trend mot økt nattaktivitet rundt mennesker, men vi var overrasket over at resultatet var så likt verden over, sier Gaynor.

Lik reaksjon

- Dyrene reagerer sterkt på all type menneskelige forstyrrelser, uansett om menneskene utgjorde en trussel eller ikke. Dette tyder på at menneskelig tilstedevære alene er nok til å forstyrre dyrenes normale atferd.

Professor Justin Brasheres ved Berkeley sier at dyrenes atferdsendring både er positivt og negativt. Det positive er at atferdsendringen viser at dyr og mennesker kan leve sammen på en planet som stadig får flere mennesker.

- På den andre siden, dyrenes atferd er utviklet gjennom millioner av år og det er vanskelig å tro at vi bare kan presse naturen inn i den mørke halvdelen av døgnet og tro at den skal fungere og trives.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere