Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paven: – Redd moder jord nå

Pave Frans mener menneskeheten, og særlig de rike landene, må bære ansvaret for klimaendringene, og ber om at fossil teknologi fases ut.
Pave Frans mener menneskeheten, og særlig de rike landene, må bære ansvaret for klimaendringene, og ber om at fossil teknologi fases ut. Foto: Alberto Pizzoli (Afp / NTB Scanpix)
Pave Frans slår fast at klimaendringene er hovedsakelig menneskeskapt og ber alle mennesker om å handle nå for å redde planeten.

– Vår søster roper på hjelp på grunn av skaden vi har påført henne gjennom vår uansvarlige bruk og misbruk av godene Gud har skjenket henne, skriver paven i et brev til alle folk i verden.

Han bruker sterke uttrykk i rundskrivet, en såkalt encyklika, der han anklager menneskeheten for å plyndre planeten, drevet av grådighet.

Han ber om at all fossil teknologi fases ut «uten forsinkelse». Såkalte klimakvoter vil bare forsinke den radikale endringen som trengs, mener han.

– Dersom trenden fortsetter, kan vi i dette århundret bli vitne til ekstraordinære klimaendringer og en ødeleggelse av økosystemer som vi ikke har sett maken til. Det vil få alvorlige følger for oss alle, skriver paven, som påpeker at et økt havnivå truer en firedel av verdens innbyggere.

– Vi håper pavens klimaengasjement gjør at alle, både katolikker og andre, kjenner på alvoret i klimasaken og gjør enda mer for å ta oss på veien mot en verden uten bruk av olje, kull og gass, sier Haltbrekken.

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge håper politikerne tar budskapet inn over seg.

– Vi håper pavens budskap er nok et tegn på det vi mener er et vendepunkt i oppfatningen av klimaendringene blant de store institusjonene og verdenslederne, sier han.

FNs klimasjef Christiana Figueres mener pavens brev bør lede vei til en sterk avtale under klimatoppmøtet i Paris senere i år.

– Jeg baserer ikke min økonomiske politikk på mine biskoper, mine kardinaler eller min pave, sa Jeb Bush, presidentkandidat for Republikanerne i USA, som selv har konvertert til katolisismen.

Paven erkjenner i brevet at klimaendringene delvis kan skyldes naturlige fenomener, som vulkansk aktivitet og aktivitet på solen. Men han fastholder at menneskenes utslipp av klimagasser er hovedårsaken. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!